Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.
28 jan

Orkater/Gery Mendes – Borboletas – Afgelast wegens een coronageval in de crew

28 januari 2023 - 20:00 uur

 

MUZIKALE DANS/SPOKEN WORD 

Deze voorstelling is op het laatste moment afgelast wegen ziekte van een van de crewleden

Borboletas is een solo van de uit Kaapverdië afkomstige muzikant/acteur Gery Mendes, ontstaan vanuit gesprekken die Mendes voerde met zijn vader: Een muzikale dans kriskras door de tijd, langs de liefde, de misère van zijn jeugd, dienstplichtig vechten voor een regime dat zijn volk onderdrukt, naar de vraag: was mijn vader een held of een verrader? 

Als verhalenverteller en multi-instrumentalist gebruikt Mendes de muziek die in zijn dna zit: zoals morna, funana, batuku, opzwepende West Afrikaanse feestmuziek en natuurlijk hiphop. Bij Orkater maakte hij met Orkatercollectief Sir Duke de voorstellingen The Black out van ’77Hatta & De Kom en Guilty until Proven en was hij verantwoordelijk voor de muziek van Woiski vs. Woiski en De Gliphoeve waarin hij ook als speler en muzikant te zien was.

“In the end is het een voorstelling over de liefde, vaderschap, man-zijn, het zwarte gezin en het gezin in het algemeen. Er achter komen wat er echt toe doet in het leven. Het gaat om pure liefde tussen twee mannen die eigenlijk willen zeggen dat ze van elkaar houden, maar dat niet op die manier kunnen– Gery Mendes

NRC****: “Mendes vult gesproken scènes aan met gezongen momenten, waarbij hij zichzelf begeleidt op gitaar of ritmisch met een mes langs metaal schraapt. Centraal staat een bouwval: het huis in vaders thuisland, dat een paleis had moeten zijn, dat generatie op generatie doorgegeven zou worden.”

Theaterkrant: “Gery Mendes deelt zijn Kaapverdische beleving met onze Nederlandse samenleving, maar hij trakteert zijn eigen gemeenschap op herkenning, erkenning, heling, reflectie en viering van hun eigenheid en bestaan. Obrigado!

De voorstelling begint met vrolijke en komische herinneringen en langzaam word je in het verdere verloop meegevoerd tot de tragiek van dit verhaal je bij de keel grijpt. Een tragiek die universeel herkenbaar en invoelbaar is. Gery Mendes brengt zijn verhaal met passie. ”

Volkskrant***: “Sfeervolle theatersolo. Gery Mendes heeft een sterke podiumpersoonlijkheid. Wanneer hij vertelt, zit je geboeid te luisteren. Poëtische teksten, rake details en sfeerrijke muziek.  

 Concept, spel, tekst en muziek: Gery Mendes • Conceptbegeleiding: Benji Reid • Tekstadvies en eindregie: Maarten van Hinte 

 

BESTEL UW KAARTEN

Informatie

Datum: 28 januari 2023
Tijd: 20:00 uur