Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.
15 okt

Nastaran Razawi Khorasani – Songs for no one

15 oktober 2022 - 20:00 uur

MUZIEKTHEATER

Beeldende soloperformance vol duetten, dialogen, gedichten en songs

Theatermaker Nastaran Razawi Khorasani neemt je mee in de onzichtbare levens van een jongen en een meisje in de Islamitische dictatuur van Iran. Songs for no one is een portret van een verborgen samenleving en toont wat doorgaans onzichtbaar blijft. Met haar voorstelling won ze de BNG Bank Theaterprijs 2021. 

De Jury: “De penibele situatie van de kinderen, hun ergernissen en grenzeloze ambities weet Razawi Khorasani op indrukwekkende wijze te verbeelden in haar performance met muziek van Jimi Zoet en beelden van Peter van Til. Door de lichte toon van de gesprekken en verkwikkende nieuwsgierigheid wordt de voorstelling ondanks het thema nooit te zwaar. Razawi Khorasani etaleert in Songs for no one haar kwaliteiten als maker, performer en ook interviewer.”

Nastaran: “Hoe kan ik mijn podium letterlijk en figuurlijk delen met mensen die daar geen toegang toe hebben? Die vraag vormt mijn onderliggende drive bij dit project. Ik voel meer dan ooit de verantwoordelijkheid om me uit te spreken voor zij die dat niet kunnen. Als vluchteling heb ik mijn kindertijd in Iran achtergelaten. In Nederland leef ik in vrijheid, maar identificeer me sterk met de jongste generatie kinderen in Iran nu. Ik wil hun stemmen, die anders niet gehoord worden, laten klinken.”

Songs for no one gaat over de kwetsbaarheid van vrijheid, over onvrijheid in het dagelijkse leven en over toekomstdromen van vrijheid.

Theaterkrant – Keuze van de criticus: “Het is een topprestatie van Nastaran Razawi Khorasani dat ze zo’n lieflijke voorstelling heeft weten te maken met een bikkelharde inhoud.”

NRC****: “Haar interviewtechniek is voorbeeldig. De kinderen doen de rest in een ontroerende mix van jeugdige speelsheid en wereldwijs zelfbewustzijn. Zo ontstaat een fijnzinnig en indringend portret.”

Volkskrant****: “Als ze zingt, danst en rapt, voel je de bizarre werkelijkheid achter geblindeerde ramen in een land waar verraad, blokkades en geheime diensten weliswaar kinderlevens infecteren, maar hun dromen niet.” 

De voorstelling is geselecteerd voor het Vlaams TheaterFestival in de nieuwe categorie ‘goingDutch’ (hoogtepunten uit Nederland) & ‘up&coming’ (aanstormend talent): “Als jury hebben we vooral genoten van Khorasani’s even aardse, scherpe als zorgzame podiumaanwezigheid als interviewer/performer. Heel subtiel confronteert ze haar kijkers met diep ingebakken ideeën over westerse suprematie, maar tegelijk mijdt haar volwassen gebruik van heel hedendaagse middelen onze neiging tot vals sentiment of het makkelijke zitje van witte helper.”

Concept, regie, spel: Nastaran Razawi Khorasani • Muziek Jimi Zoet

BESTEL UW KAARTEN

Informatie

Datum: 15 oktober 2022
Tijd: 20:00 uur