Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.
27 jan

RIGHTABOUTNOW INC. – KINGS

27 januari 2024 - 20:00 uur

Het aangrijpende verhaal over de vermoorde Leila

De bejubelde voorstelling van Made in da Shade uit 2005 (met o.a. Nasrdin Dchar) komt terug, nu gemaakt door een nieuwe generatie makers en gespeeld door drie vrouwen. Met een theatertekst van Djamel Bara, die na bijna 20 jaar nog even relevant is.

Leila is jong, mooi, slim… en dood. Om het leven gebracht. In KINGS stappen drie spelers in een boksring om ons het verhaal uit de doeken te doen van Leila, haar broer en zijn twee beste vrienden. Leila heeft een geheime liefdesrelatie. Ze is vrijgevochten en ambitieus, en ze wil af van de beklemmende codes en regels van de straatcultuur in de wijk. Zij wil samen met haar geliefde weggaan om elders een toekomst te bouwen. Maar als haar broer erachter komt, steekt hij hier een stokje voor.

KINGS gaat over marginalisering, vriendschap, gemeenschap, eerwraak, vrouwenhaat en femicide. Bara liet zich inspireren door een artikel over de moord op een jonge vrouw in de Franse banlieue en door de documentaire When We Were Kings over bokslegende Muhammed Ali. De voorstelling laat zien hoe een dochter, zus, vriendin, zich verzet tegen een omgeving waarin alles wat neigt naar vrouwelijkheid onderdrukt wordt. Door de ongekende populariteit van misogyne Tiktok influencers als Andrew Tate, het felle maatschappelijke debat over intersectionaliteit en gender en de schokkende golf femicides is KINGS helaas actueler dan ooit. Om die urgentie te benadrukken worden de drie mannelijke personages nu door vrouwen gespeeld.

1eRang*****: “Het stuk, ruim twintig jaar geleden geschreven, is eigenlijk actueler dan ooit. Deze tragische realiteit geeft het stuk diepgang, maar het is het spel van Schepers, Weekers en Khatun Miya dat KINGS een absolute must-see maakt. KINGS is in zowel kwaliteit als ondertoon serieus theater en zorgt in tijden van wijdverspreid misogyn gedachtegoed voor bewustwording rond deze problematische positie van de vrouw. 

Theaterkrant – Keuze van de Criticus: “Intens theater laat zien dat eerwraak en vrouwenhaat nog lang niet zijn verdwenen. Knallende dans in de boksring die het midden houdt tussen een strakke synchroon breakdance en het voetenwerk van Mohammed Ali. Deze voorstelling kan eigenlijk al niet meer stuk. Rightaboutnow Inc legt de vinger op een beschamend zere plek. Het droevige van deze sterke voorstelling: er is de afgelopen twintig jaar niets veranderd.” 

Parool: “Rightaboutnow Inc. stelt in een flitsende regie op confronterende wijze aan de kaak dat toxische machocultuur twintig jaar na de gebeurtenis in Frankrijk nog ­altijd actueel is en tot vrouwenhaat en zelfs femicide leidt.”

KINGS/De Soundtrack

KINGS is ook een soundtrack. De soundtrack van de voorstelling uit 2005 was gemixt door The Flexican, met o.a. Typhoon (met de hit Bumayé). Deze was uitgebracht door Made in da Shade. Luister HIER. Net als in 2005 verschijnt bij de nieuwe KINGS productie ook een gelijknamige soundtrack. Executive producer van de KINGS soundtrack is kunstcollectief LFMC. Niemand minder dan producer en singer/songwriter, Josephine Zwaan, ook bekend als Suzooki Swift, verzorgt de muzikale producties. LFMC benaderde voor dit project een aantal van de beste mc’s uit de Nederlandse hiphop scene.

Regie: Ritzah Statia en Kaja van Bruggen • Spel: Cripta Scheepers, Rosa Weekers en Rabina Khatun Miya • Script: Djamel Barra en Maarten van Hinte (bewerking)

Over het gezelschap:

RIGHTABOUTNOW INC. (RAN INC.) is een interdisciplinair urban productiehuis en stedelijk centrum voor podiumkunsten. RAN INC., opgericht door Marjorie Boston en Maarten van Hinte, brengt een nieuwe generatie makers en artiesten voor het voetlicht door het produceren van evenementen, tentoonstellingen en sociaal-maatschappelijke projecten in binnen- en buitenland. Ze coacht en cureert opkomende kunstenaars uit verschillende (sub)culturen en disciplines, van muziek, hedendaagse kunst tot dans en theater.

Als ‘Centre fort the urban arts’ in Amsterdam gelooft zij in diversiteit als de krachtigste bron van culturele vernieuwing, sociale ontwikkeling en artistieke innovatie.

 

BESTEL UW KAARTEN

Informatie

Datum: 27 januari 2024
Tijd: 20:00 uur