Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.
16 dec

Simme Wouters, Jasper Stoop/Orkater De Nieuwkomers – Het nut van Edo Dompelmans

16 december 2023 - 20:00 uur

Een ode aan de vervangbare mens 

Edo Dompelmans werkt in een kringloopwinkel. Tussen de stofzuigers en broodroosters die hem gezelschap houden slijt hij zijn dagen in gemiddelde tevredenheid, maar dan neemt zijn doorsnee bestaan een onverwachte wending. In de onophoudelijke stroom aan afgedankte spullen begint hij patronen te herkennen. Zo komt hij het hartverscheurende lot van de vervangbaren op het spoor. 

Het nut van Edo Dompelmans is een muzikaal portret van een man die erachter komt dat hij in vrijwel elk opzicht van zijn leven volstrekt inwisselbaar is. En dat dat niet zonder gevolgen blijft. Een voorstelling over de vraag in hoeverre wij als mens vervangbaar zijn. En de angst voor het antwoord op die vraag. 

Jasper Stoop en Simme Wouters delen een liefde voor taal, muziek en absurdistisch existentialisme. Hun werk verkiest goede boven snelle antwoorden en kenmerkt zich door de overweldigende emotionaliteit in de muziek. Voor Het nut van Edo Dompelmans laten ze zich inspireren door de grote liedperformers der aarde als Jacques Brel, Stromae en Nina Simone.

De makers “willen een lans breken voor een bestaansrecht dat zich niet louter ontleent aan nut, productiviteit, rendement of datgene wat jou als mens uniek maakt, maar ook waarde draagt in dingen die niet meetbaar zijn. Met deze voorstelling willen ze de schoonheid van de mens in al zijn nutteloosheid vieren.”

Volkskrant*****: “Een ontroerende voorstelling, boordevol fijne kwinkslagen en mooie details. Het is een fenomenale ode aan alles wat er net zo goed niet had kunnen zijn, en daarom juist van waarde is: details, randvoorwaarden, kunst. In deze hedendaagse fabel wordt de nutteloze mens op een prachtig theatraal voetstuk gehesen.”

Theaterkrant:Een schitterende, roerende ode aan de afdankertjes, aan de ‘nutteloosheid’, aan iedereen die zich niet in de ratrace kan of wil begeven, en aan iedereen die zich soms voelt als een vermoeid kopieerapparaat.”

Spel en compositie: Jasper Stoop, Simme Wouters en Radek Fedyk • Tekst: Simme Wouters • Eindregie: Guy Clemens • Decor en kostuum: Lisanne Bovée • Lichtontwerp: Stefan Dijkman

Jasper Stoop en Simme Wouters maakten bij Orkater/De Nieuwkomers hun debuutvoorstelling De dingen die begraven liggen – een ode aan de zoekende mens

Parool: “De dingen die begraven liggen is een pareltje. (..) Uitermate fantasierijk, volstrekt origineel en muzikaal buitengewoon verrassend onder meer door de welhaast hemelse zang van Jasper Stoop. Hou deze twee in de gaten.” 

 

 

 

BESTEL UW KAARTEN

Informatie

Datum: 16 december 2023
Tijd: 20:00 uur