Laden Evenementen
20 jan

Jef van Gestel, Peter Vandemeulebroecke – DEEG

20 januari 2024 - 20:00 uur

Caleidoscopische beeldenmachine

In een nagenoeg lege wereld staan twee mannen, met een paar dingen die niet veel meer zijn dan wat ze zijn: een emmer, meel, een tak, een stoel, een tuinslang.

Apocalyptische, futuristische, ritualistische, komische, kosmische en prehistorische beelden ontstaan. Twee mannen die van niets, iets proberen te maken. DEEG laat de mens zien, die zijn redding vindt in creativiteit, om te overleven in de leegte.

DEEG* is, na Kadrage**, een nieuwe beeldende creatie van Peter Vandemeulebroecke en Jef Van gestel op het snijvlak tussen beeldende kunst, performance en fysiek theater. De voorstelling staat of valt niet bij één bepaalde interpretatie en daagt het publiek uit. Het is caleidoscopische beeldenmachine over hoe de mens voortdurend zijn wereld probeert vorm te geven.

*Het meel dat in de voorstelling wordt gebruikt is een restproduct en is niet voor menselijke consumptie bestemd.
**Kadrage werd genomineerd voor de VSCD-mime/performance prijs 2022.

Theaterkrant: “Ze spelen, en hun spelplezier is heerlijk om mee te maken. Ze bouwen taferelen die als stillevens mooie beelden opleveren, zoals een hangende takkenbos die in aangeblazen meelrook schittert. Het zijn feeërieke plaatjes, die echter minder lieflijk zijn door de kloppende geluiden op de klankband, ritmisch, als van een boktor, percussieklanken die in de loop van de voorstelling, steeds feller, holler, dreigender klinken.”

Volkskrant****: “De voorstelling wordt steeds grotesker; vanuit bewegingstheater ontstaat langzaamaan pure beeldende kunst. We zien dan toneelbeelden waarin klank en licht een bijna futuristisch wereld oproepen. Op een gegeven moment lijkt Vandemeulebroecke zelfs op Atlas, die een kapotte aarde op zijn schouders draagt.”

NRC: “Creatief met deeg: Belgisch mime-duo maakt er een losgeslagen bende van. (…) Met de lijven vol verf, meel en deeg poseren ze in militante, triomfantelijke tableaux vivants, fraai uitgelicht, in een bad van unheimische klanken.”

De Groene Amsterdammer: “Er is – ook in de opgeroepen beelden – een zweem van lijden en overgave. Dat maakt Deeg veel meer dan een uitzinnig staaltje ‘creatief met deeg’.” 

Concept, creatie, vormgeving en spel: Peter Vandemeulebroecke en Jef Van gestel • Regie: Harm van Geel • Spel-coaching: Lars Brinkman • Geluidsontwerp Ruben Nachtergaele

 

 

BESTEL UW KAARTEN

Informatie

Datum: 20 januari 2024
Tijd: 20:00 uur