Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.
25 mrt

Meervaart/George & Eran Producties/Amsterdams Andalusisch Orkest – Jihad van Liefde

25 maart 2023 - 20:00 uur

 

MUZIEKTHEATER

Naar de bestseller Een jihad van Liefde van David Van Reybrouck en ook een bestseller in het theater met vijf- en viersterren recensies overladen!

Mohamed El Bachiri raakte miljoenen mensen met zijn boodschap van liefde en medemenselijkheid, nadat hij zijn vrouw verloor bij de aanslagen in Brussel van 22 maart 2016. Het autobiografische verhaal Jihad van Liefde over liefde, pijn en verzoening wordt gespeeld door acteur Mohammed Azaay en muzikaal ondersteund door het Amsterdams Andalusisch Orkest.

Het boek, Een jihad van liefde, van Mohamed El Bachiri, opgetekend door David Van Reybrouck, is inmiddels meer dan 100.000 keer verkocht. Het vertelt het indrukwekkende verhaal van de Belgische metrochauffeur uit Molenbeek die zijn grote liefde en moeder van zijn drie kinderen verloor bij de terreuraanslag in de Brusselse metro. Het boek geeft uitdrukking aan Mohameds liefde, verdriet en veerkracht, net als zijn inspirerende en hoopvolle oproep om medemenselijkheid. In het tv-programma De Afspraak, werd het interview met Mohamed het best bekeken fragment ooit op de Vlaamse televisie.

El Bachiri werd bekroond met de Konstanzer Konzilpreis, een prijs die elke twee jaar wordt uitgereikt aan mensen die bijdragen aan een toleranter Europa.

Jihad van Liefde is een rauwe, muzikale en inspirerende voorstelling over een gewone man die – getroffen door het noodlot – zichzelf tot een haast bovenmenselijke gedachte dwingt. Een voorstelling waar zowel ruimte is voor de hoopvolle boodschap als voor de rauwe pijn.

Trouw*****: “In de bewerking van Sarah Ringoet en de regie van Eran Ben-Michaël is het een theaterdocument geworden, dat je recht in het hart treft. Mohammed Azaay speelt als El Bachiri de tot nu beste rol in zijn leven. Deze Jihad van Liefde is een oprechte en hartverscheurend breekbare strijdkreet tegen wrok en onbegrip.”

De Volkskrant****: “Jihad van liefde is een schitterende mengeling van rouwbeklag, woede en loutering.”

NRC****: “Acteur Mohammed Azaay is op zijn sterkst als hij ingetogen en dicht bij zichzelf blijft, in ingedikte stiltes tussen zinnen of in fluisterend verdriet. ….een aangrijpend portret van rouw en liefde. Het verhaal is groots. En één van de beste (nr.7) voorstellingen nu in het theater te zien.”

Theaterkrant: “…fantastische hoofdrol van acteur Mohammed Azaay. Azaay zelf is sowieso het geheime wapen van Jihad van liefde: de manier waarop hij schakelt tussen intens verdriet, machteloze woede en een soort ondraaglijke lichtheid tegen de klippen op maakt diepe indruk en vertoont nergens een valse noot.”
“Als geheel is Jihad van liefde echter een bijzonder sterke voorstelling geworden: een emotioneel nietsontziende blik in een peilloos verdriet, en de ongelofelijke manier waarop El Bachiri zich moreel en mentaal staande heeft weten te houden.”

Het Parool: “In een wereld van toenemende polarisatie is Jihad van liefde een eilandje van barmhartigheid.”

Scènes****: “Prachtig gespeeld door Mohammed Azaay. Hij wordt omringd door drie muzikanten van het Amsterdams Andalusisch Orkest die zijn vertelling fraai omlijsten met prachtig spel op kanun, ud, percussie en viool.”

Regie: Eran Ben Michaël  Tekst en bewerking: Sarah Ringoet Spel: Mohammed Azaay Muziek: Amsterdams Andalusisch Orkest 

Inmiddels is het tweede boek van El Bachiri verschenen, getiteld De odyssee van Mohamed, ook opgetekend door David van Reybrouck.

Klik hier voor  TV item van Mohamed El Bachiri van Nieuwsuur

Klik hier voor Nieuwsfragment in het RTL Nieuws

BESTEL UW KAARTEN

Informatie

Datum: 25 maart 2023
Tijd: 20:00 uur
Locatie: Theater De Verbeelding
Reserveerlijn: 0299-411234