Laden Evenementen
02 dec

Dunja Jocic – The Previous Owner

02 december 2023 - 20:00 uur

Een strijd tussen dans en tekst van een gecreëerd wezen

Het brein van een stervende man wordt succesvol geüpload naar een jong lichaam. Als blijkt dat er nog steeds iets van de geest van de vorige eigenaar aanwezig is in het lichaam, ontstaat er een strijd tussen dans en tekst met als inzet het nieuw gecreëerde wezen.

In haar nieuwe voorstelling stelt Jocic vragen bij de in een razend tempo accelererende technologische ontwikkelingen. Er is tijd nodig om een ethisch handboek op te stellen. Met The Previous Owner biedt Jocic ons een inkijk in onze nabije toekomst en opent daarmee een ethisch vraagstuk over wat ons te wachten zou kunnen staan.

De voorstelling opent op het lichaam van een jonge vrouw die geëtaleerd lijkt te staan, een lichaam dat wacht op een nieuwe eigenaar. Het toneelbeeld bestaat uit flarden beeld en geluid en geven een inkijk in wie deze vrouw was voordat ze gereduceerd werd tot slechts een lichaam. Onwennig neemt de nieuwe eigenaar bezit van dit vrouwenlichaam. Hij heeft zijn zieke, oude lichaam verlaten en geniet van zijn nieuwverworven vitaliteit. Langzaam tast hij de mogelijkheden van dit jonge lijf af. Hij kan zijn geluk niet op als hij als een ware ballerina over het toneel zwiert. Maar dan blijkt dat er nog iets over is van de vorige eigenaar. De nieuwe eigenaar is niet alleen in het lichaam.

Dunja Jocic won met haar dansvoorstelling De Panter de VSCD Zwaan voor de beste Nederlandse dansvoorstelling van 2020/2021.

Choreografie en regie: Dunja Jocic • Dans: Kalin Morrow met Tom Jansen • Tekst: Rik van den Bos • Componist: Renger Koning

 Over de maker

In haar werk als choreografe brengt Jocic verschillende disciplines samen om een unieke choreografische en filmische ervaring op het podium te creëren. Als multidisciplinair maker creëert ze tegenstellingen die reflectie oproepen bij de kijker, met verhalen die ‘onder de huid gaan’. Haar sfeervolle stukken zijn grootstedelijk en op filmische wijze surrealistisch. De inkt van haar choreografieën levert een heel eigen vorm van ‘danse noire’ op. De rode draad in haar werk is een gevoel van vervreemding in het leven van vandaag.

Dunja Jocic groeide op in voormalig Joegoslavië in een familie van filmmakers.

 

 

 

 

BESTEL UW KAARTEN

Informatie

Datum: 02 december 2023
Tijd: 20:00 uur