Laden Evenementen
11 mei

DIEHELEDING – We are (not) Tupac Shakur

11 mei 2024 - 20:00 uur

Spoken Word Festival met P3

Een confronterende rapvoorstelling over een hiphoplegende

In coproductie met Urban Myth

‘All my life I’ve been different things to different people’, zei hiphop-icoon Tupac Amaru Shakur (1971-1996). Tupac vond zichzelf steeds opnieuw uit. Maar wie was hij echt? Activist, muzieklegende, veroordeeld sex offender, acteur, dichter, marketingmachine of held? Of hangt wie hij was af van wie er naar hem kijkt? In een moordend raptempo fileert hiphopcollectief DIEHELEDING onze neiging tot hokjesdenken aan de hand van the biggest story of them all: het grillige levensverhaal van rapper Tupac Shakur.

Theatercollectief DIEHELEDING doet een poging het mysterie Tupac in een persoon te vatten. Een poging gedoemd te mislukken, want ongemakkelijke vragen en nog ongemakkelijkere antwoorden leggen het maakproces plat. Kunnen ze, als Nederlands hiphopcollectief, zich dit Afro-Amerikaans muziekgenre en het levensverhaal van hun held eigenlijk wel toe-eigenen? En hoe zit het met de rolverdeling? Wie moet of mag Tupac spelen? Of zijn moeder lack Panther Afeni? Platenbaas Suge Knight? Wat mag wel en wat mag niet? En wie bepaalt dat?

Gemaakt en gespeeld door DIEHELEDING’s vaste kern Merel Pauw en Steven Ivo, aangevuld met acteurs Femi van Elshuis en Ousmane Bangura. Jip Vuik van DIEHELEDING regisseert de voorstelling. Jörgen Tjon A Fong, is vanuit Urban Myth artistiek adviseur. De dramaturgie is in handen van Sara Bergen van Urban Myth.

Theaterkrant: “Als niemand de hoofdrol wil spelen, moet het publiek de casting maar doen. De teksten zijn op de gebruikelijke DIEHELEDING-wijze vormgegeven als verzen/lyrics vol schitterende enjambementen en spannende rijmschema’s. De prettige meerlagige monoloog van de ‘winnende’ speler brengt het allemaal samen: het gaat zowel over Shakur als over wat we net met zijn allen hebben meegemaakt, over de vraag of je zelf kan bepalen wie je bent of dat de blik van de ander daar altijd een sturende rol in speelt.”

Parool: “De geweldige dialogen vormen een prachtige taalchoreografie waarin de autoriteit steeds weer verschuift. Na een waanzinnig intense discussie is de muzikale eruptie een welkome ontlading.”

Haarlems Dagblad: “De voorstelling gaat evenveel over Tupac als over onszelf. Tussendoor speelt een virtuoze muziekmedley van eigen pompende beats en strakke raps, waarin Tupacs ontwikkeling van onbevreesd naar onheilspellend in sneltreinvaart langs vliegt.”

Over DIEHELEDING

DIEHELEDING is een muziektheatercollectief dat gelooft in de kracht van verschillen. Het collectief bestaat ieder project uit mensen die nooit hetzelfde voelen of denken en vanuit dat uitgangspunt maken zij theater. De meerstemmigheid als stem, omdat zij geloven dat alleen dat een waarachtige representatie van de mens is. DIEHELEDING maakt voorstellingen met rap en schrijft daarbij originele teksten en produceert eigen muziek. De voorstellingen staan altijd met één been in de (theater)geschiedenis en een ander been in de hedendaagse (muziek)cultuur.

Over Urban Myth

Culturele organisatie Urban Myth geeft onvertelde verhalen een podium. Daarbij kiest Urban Myth voor nieuwe invalshoeken op onze gedeelde Nederlandse geschiedenis die aanzetten tot gezamenlijk nadenken over identiteit. Wie ben ik, wie is de ander? Wie zijn wij samen? Urban Myth speelt, als vast theatergezelschap van Internationaal Theater Amsterdam, grote zaal-voorstellingen door het hele land. Naast theatervoorstellingen maakt Urban Myth ook eigenzinnige en diverse programmering, variërend van talkshows tot kunstdiscipline-overstijgende samenwerkingen met musea.

foto’s Jean van Lingen

 

 

 

BESTEL UW KAARTEN

Informatie

Datum: 11 mei 2024
Tijd: 20:00 uur