Laden Evenementen
11 mei

DIEHELEDING – We are (not) Tupac Shakur

11 mei 2024 - 20:00 uur

Spoken Word Festival met P3

De lijn tussen cultureel respect en toe-eigening

Muziektheatercollectief DIEHELEDING vraagt zich af aan welke helden uit de geschiedenis je jezelf kunt optrekken. In een moordend raptempo worden de grote heldenverhalen geanalyseerd, om te eindigen bij ‘the biggest story of them all’: het grillige levensverhaal van de Afro-Amerikaanse rapper Tupac Shakur. Daarbij bevraagt DIEHELEDING haar eigen liefde voor hiphop en stelt maatschappelijke vragen: Wat is de lijn tussen ‘cultural appropriation’ (het je toe-eigenen van een andere cultuur) en ‘cultural affirmation’ (het in de kracht zetten en respecteren van een andere cultuur)? Kunnen we ons door Shakurs activistische muziek laten inspireren, maar zijn vrouwonvriendelijkheid negeren? Of kunnen we ons alleen identificeren met de helden die in alles op ons lijken?

Naast het leven van Tupac, is het iconische boek ‘De held met de duizend gezichten’ van Joseph Cambel, een belangrijke inspiratiebron. Hij beschrijft de iconische heldenverhalen uit de geschiedenis, en probeert zo een universeel verhaal te vertellen over de manier waarop we door de eeuwen heen onze helden hebben geportretteerd.

Voor de pitch van deze voorstelling won DIEHELEDING – als aanjager van diversiteit en inclusiviteit in het theater en de samenleving – de DNA-NEXT AWARD.

Regie: Jip Vuik • Acteurs: Steven Ivo, Merel Pauw, e.a. • Compositie en muziek: DIEHELEDING

Over de makers

DIEHELEDING maakt energiek muziektheater met altijd één been in de (theater)geschiedenis en één been in de hedendaagse (muziek)cultuur. In hun werk proberen ze een nieuwe theatervorm uit te vinden, waarbij ze zich telkens opnieuw afvragen wat er gebeurt als de kunstvormen theater en hiphop gecombineerd worden.

.

BESTEL UW KAARTEN

Informatie

Datum: 11 mei 2024
Tijd: 20:00 uur