Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.
04 mrt

ROSE stories/Bellevue/Via Rudolphi – Happy in Holland – LAATSTE KAARTEN !!!!

04 maart 2023 - 20:00 uur

TONEEL  ENKELE KAARTEN VRIJGEKOMEN

Ontwapenend en ontroerend relaas vol luchtige botsingen

Voor Chinees-Indisch restaurant Hong Kong is het doek gevallen. Een tijdperk is voorbij. Weg is het eerste Hollandse uit-eten, de eerste afhaal. Nooit meer babi pangang, foe yong hai of tjap tjoy op zondagavond. Maar wat is er toch gebeurd met die eeuwig glimlachende, zwijgende vrouw die die witte bakjes meegaf vanachter de toonbank? En met haar lieve dochtertje, dat er altijd vrolijk kroepoek bij inpakte?

In Happy in Holland doorbreekt de volwassen dochter Happy het stilzwijgen. Wie is haar moeder eigenlijk? Wat wilde ze van het leven? Wie zou haar ideale dochter zijn geweest?  Wat volgt is een aaneenschakeling van luchtige botsingen tussen moeder en dochter, waarin we van alles te horen krijgen, maar het meeste onuitgesproken blijft. 

Regisseur Char Li Chung en schrijvers Sun Li en Tjyying Liu zijn restaurantkinderen van het eerste uur. Op de brokstukken van het Chinees-Indische restaurant gaan ze in deze ontwapenende voorstelling samen op zoek naar de wortels van hun bestaan. Hoe koester je het verleden, als je er eigenlijk alleen maar heel hard van wil wegrennen? Een liefdevol vaarwel, zoals alleen zij dat kunnen.

Volkskrant*****: “Een voorbeeldige voorstelling over een moeder en dochter in een Chinees restaurant. De binnen- en de buitenwereld van dit culinaire fenomeen komen in de toneeltekst van het schrijversduo buitengewoon slim samen. Knap ook hoe, in vrij kort bestek, dat leven van toen en nu nader wordt toegelicht. De regie van Char Li Chung is doordacht en effectief, met snelle scènewisselingen, hier en daar een grap, en aandoenlijke karaoke.”

Parool: “Een paar van de sterkste scènes behoren aan de moeder. Zoals wanneer zij, in het Kantonees, vertelt over de jaren onder het juk van Mao. Het onderschrijft hoe belangrijk het is om niet alleen een verhaal te hebben, maar vooral ook om dat verhaal zelf te mogen vertellen.”

Tekst: Sun Li en Tjyying Liu • Regie: Char Li Chung • Spel: Charlotte Ha, Mei Ling Wan-Im

Sun Li maakte haar debuut als schrijver met De zoetzure smaak van dromen (2016), over een gezin dat een Chinees restaurant in Friesland bedrijft. “Sun Li’s proza is rechttoe, rechtaan, vlot, geestig en trefzeker.” – Sylvia Witteman. Daarnaast is ze hoofdauteur van Bedtijdverhalen voor Rebelse meisjes – 100 bijzondere Nederlandse vrouwen (2021).

Tjyying Liu is theatermaker, schrijver en performer. Hij groeide op in Nederland en studeerde Sinologie in Leiden, Parijs en Peking. Na een verblijf van acht jaar in China keerde hij terug naar Nederland om regie aan de Toneelacademie in Maastricht te studeren. Sinds zijn afstuderen aan de Toneelacademie Maastricht werkt hij aan diverse theaterproducties en korte films, waaronder zijn voor een Gouden Kalf genomineerde scenariodebuut ZUCHT. Daarnaast verzorgt en ontwikkelt hij rondleidingen in het Rijksmuseum, het Mauritshuis, Boijmans van Beuningen en het Tropenmuseum.

Char Li Chung is regisseur. Hij maakte voorstellingen bij Frascati Producties en werd tweemaal genomineerd voor de BNG Bank Theaterprijs: voor Don Caravaggio (2019) en voor Bij jou begin ik(2018). Sinds 2021 maakt hij deel uit van de artistieke kern van Theater Oostpool. Zijn meest recente regie bij dit gezelschap is De Banengeneratie (naar het boek van Pete Wu), eveneens over de stigmatisering van de Chinese Nederlanders.

BESTEL UW KAARTEN

Informatie

Datum: 04 maart 2023
Tijd: 20:00 uur