Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.
26 feb

Veenfabriek – De Klap I – Krant

26 februari 2022 - 20:00 uur

MUZIEKTHEATER

Een liefdevolle satire over wereldverbeteraars die proberen hun werk goed te doen

Een verwoestende ramp aan de andere kant van de wereld.
Kwalijke zaken die aan het licht komen veel dichter bij huis.
Koffie, redactievergaderingen en andere gevaren. Krant is deel 1 van een satirisch drieluik.

Het is vandaag. De aardbeving voor de kust van Chili is catastrofaal. Verwoestende golven tot 25 meter hoog slaan op de kust. De tsunami reikt tot aan de andere kant van de Stille Oceaan. Het lukt de redactie niet om contact te krijgen met de correspondent in Zuid-Amerika. Tegelijk worden er over het eigen bedrijf onthutsende geheimen onthuld. Maar wat is er van waar? En wat zijn de gevolgen als ook dit in de krant komt…? En waar doe je goed aan. 

KRANT is het eerste deel van het drieluik De Klap geschreven door Joeri Vos, geïnspireerd door de vraag “Waar doe je goed aan?” Elk deel portretteert een groep die zich (min of meer) professioneel verhoudt tot een grote en ontwrichtende gebeurtenis op het wereldtoneel.

Na KRANT speelt de Veenfabriek in 2023 RECHT, over een platform voor internationaal humanitair recht, en in 2024 HULP, in de vorm van een benefietdiner van een vrijwillige hulporganisatie.

Trouw***: “Krant is vooral een slim getoonzette, het brein op scherp zettende, oproep tot gedegen onderzoek. Waarvan acte!  Door feit en fictie te mengen, legt Vos de vinger op een grotere, bedenkelijke kwestie. Als iemand zoveel kranten kan opkopen en razendsnel oplages en advertentie-inkomsten omhoog schieten, waarom is de oorzaak van zoveel geld en succes dan nog nooit serieus onderzocht?” 

Telegraaf***: “Eigenlijk is de materie simpelweg te complex om zich te laten vangen in een voorstelling van een uur en drie kwartier. Toch houdt Krant je inhoudelijk – ondanks dat het misschien niet allemaal klopt en wat gekleurd is – op het puntje van je stoel en roept het zeker interessante vragen op.”

Theaterkrant: “Vos schiet zo eerder met hagel dan met scherp, maar dat neemt niet weg dat ik van het begin tot het volstrekt ongeloofwaardige einde aan mijn stoel gekluisterd zat. Krant biedt op zijn minst een interessant outsidersperspectief op de dilemma’s waar hedendaagse nieuwsmedia mee worstelen.”

Volkskrant***: Als voorstelling beweegt Krant een beetje tussen het documentaire theater van De zaak Shell en De verleiders in, maar het mist de intelligente nuance van de een en het theatrale van het ander. Vos lijkt bovenmatig geïnteresseerd in de enorme macht van moderne mediabedrijven. “

Tekst en regie: Joeri Vos Compositie: John van Oostrum, Bastiaan Woltjer Installatie: John van Oostrum Spel en muziek: Jacobien Elffers, Roland Haufe, Ruta van Hoof, Phi Nguyen, Niki Verkaar, Milena Haverkamp, Bastiaan Woltjer, John van Oostrum, Derron Lurvink Vormgeving: Mats Boswijk

veenfabriek.nl

BESTEL UW KAARTEN

Informatie

Datum: 26 februari 2022
Tijd: 20:00 uur