Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.
18 feb

Veenfabriek – RECHT

18 februari 2023 - 20:00 uur

MUZIEKTHEATER

In een broeierige nachtclub proberen mannen met macht de wereld rechtvaardiger te maken

Het is een zwoele zomeravond. Niet ver van het Vredespaleis in Den Haag, in een chique nachtclub, zijn de drankjes te duur, de acts te verleidelijk, is de muziek te opwindend en zijn de gasten mannen die macht uitstralen. Zelfs hier gaat hun werk door. De Universele Verklaring van de Rechten van de Mens bestaat 75 jaar en er moet een speech geschreven worden.

Maar eerst hebben we het nog even over staatsimmuniteit en herstelbetalingen. Over de sollicitatiegesprekken van vanmiddag en over het belang van het maatschappelijk debat. Waarom is alles zo verdomd oneerlijk?

Terwijl de drank rijkelijk vloeit, pogen ze de wereldproblemen voor eens en altijd op te lossen. In een cocktail van mansplaining en paaldans, met de whisky op tafel en afgeleid door het entertainment van de nacht, proberen deze ‘mannen met macht’ uit alle macht het goede te doen.

Theaterkrant: “Scherpe, geestdriftige tekst. Phi Nguyen en Roland Haufe spelen de mannen met een vlammende verbale en fysieke kwaliteit. Wat heerlijk om naar alle emoties en eigenschappen te kijken die zij in deze personages gieten: de wroeging, de vermoeidheid, het onverdiende zelfvertrouwen, de toenemende bezopenheid.”

Volkskrant***: “De advocaten, smakelijk gespeeld met kakkineuze accenten, moeten een speech schrijven voor de viering van het 75e jubileum van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Maar is er nog wel iets te vieren? Dat levert mooie, absurdistische scènes op.”

Tekst en regie: Joeri Vos • Muzikaal leider: Bastiaan Woltjer • Muziek en spel: Phi Nguyen, Roland Haufe, Niki Verkaar, Shanice Redan, Milena Haverkamp en Berend Jak • Installatie: John van Oostrum

Achtergrond

RECHT is geschreven en geregisseerd door Joeri Vos. Voor zijn voorstellingen doet hij altijd uitgebreid onderzoek. Hij woonde zaken van het Internationaal Strafhof en Gerechtshof in Den Haag bij en ging in gesprek met advocaten, rechters en officieren van justitie. Hij vroeg hen naar de praktische gang van zaken, naar hun idealisme, frustraties en smeuïge verhalen over feestjes na werktijd. Hoe gaan ze om met de druk en verantwoordelijkheid die hun werk met zich meebrengt?

Veenfabriek maakt RECHT geïnspireerd door de vraag ‘Waar doe je goed aan?’ RECHT is het tweede deel van drieluik de Klap. Net als bij de eerdere voorstelling KRANT (2022) en derde deel HULP (2024) portretteert Vos in RECHT mensen die zich (min of meer) professioneel verhouden tot een grote en ontwrichtende gebeurtenis op het wereldtoneel, een verwoestende ramp: De Klap. De voorstellingen in dit drieluik staan op zichzelf, maar ze alledrie zien en horen – wat kon en kan in De Verbeelding – is natuurlijk warm aanbevolen. 

BESTEL UW KAARTEN

Informatie

Datum: 18 februari 2023
Tijd: 20:00 uur