Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.
25 nov

Likeminds/Nadia Amin – Vecht (genomineerd voor de Theo d’Or)

25 november 2023 - 20:00 uur

Aangrijpende performance over het toeslagenschandaal

Ik teer op tekorten 

Dat is nog erger dan op niks

Wat betekent het om uitgekleed te worden door de overheid? Wat betekent het om altijd op je hoede te moeten zijn voor je achternaam, je afkomst, je dubbele nationaliteit?
In de aangrijpende monoloog Vecht, die Maxine Palit de Jongh op basis van het toeslagenschandaal schreef, maken we de ondergang mee van Zafirah, gespeeld door Nadia Amin. Een jonge levenslustige vrouw die werkt voor de juridische afdeling van een overheidsinstelling, twee kinderen opvoedt en geplet wordt in de racistische raderen van de overheid. Envelop na envelop valt op de mat, waarin Zafirah wordt aangemerkt als fraudeur. Ze moet betalen en boeten tot er niets meer van haar overblijft.

Nadia Amin was genomineerd voor de Theo d’Or 2023, de prijs voor de meest indrukwekkende vrouwelijke dragende rol.

Uit het juryrapport: “Nadia Amin neemt ons gedurende de voorstelling Vecht van LikeMinds aan de hand en leidt ons trefzeker door een achtbaan aan emoties. Zo onafwendbaar en onherroepelijk als de situatie van de vrouw is, is ook de podium-prestatie van Amin. Haar inspanning is zonder concessies en met de overgave die dit verhaal verdient.”

Vecht was ook genomineerd voor de BNG Bank Theaterprijs 2023! 

“Als makersteam zijn ze erin geslaagd om de toeslagenaffaire los te trekken van cijfers en nieuws. De voorstelling maakt invoelbaar wat de toeslagaffaire voor impact heeft op een gezin en mensenlevens. Een grote prestatie.”

Theaterkrant: “Wat een tekst, wat een performance! De ontwikkeling van Zafirah van zorgeloze moeder tot een schim van zichzelf neemt bijna de vorm aan van een Griekse tragedie.”

NRC••••: “Vecht ontroert en grijpt aan. Voorstelling over een slachtoffer van de Toeslagenaffaire hakt er emotioneel in. De catastrofe wordt invoelbaar.” 

Parool: “Maxine Palit de Jongh (28) wil juist het persoonlijke verhaal belichten en schreef Vecht. Het is een verstikkend en wanhopig verhaal. Eenzaam, maar ook krachtig en confronterend. Vecht is een monoloog van een vrouw die langzaam uiteenvalt door de eindeloze stroom van blauwe enveloppen.”  

Tekst: Maxine Palit de Jongh • Spel: Nadia Amin • Regie: Zephyr Brüggen i.s.m. Nadia Amin • Muziek: Martin van Hees

Likeminds vroeg drie jonge toneelschrijvers een verhaal te vertellen dat de huidige staat van institutioneel racisme in Nederland blootlegt. Vecht is één van de drie verhalen.

 

 

BESTEL UW KAARTEN

Informatie

Datum: 25 november 2023
Tijd: 20:00 uur