Laden Evenementen
  • Dit event is voorbij.
01 feb

Toneelschuur Producties/Eline Arbo – Weg met Eddy Bellegueule

01 februari 2020 - 20:30 uur

Start Toneelmarathon 1, 8, en 15 februari

3 weken vernieuwend toneel voor maar € 33.00,

kaarten klik hier

TONEEL/MUZIEKTHEATER

Eline Arbo (winnares BNG Bank Theaterprijs 2018) maakt, net als bij haar prijswinnende debuutvoorstelling Het lijden van de jonge Werther, een eigen theatrale en muzikale bewerking van de autobiografische succesroman Weg met Eddy Bellegueule van de jonge Franse schrijver en socioloog Édouard Louis (1992). Het wordt een mooi ‘coming-of-age’ verhaal met veel live muziek (gebaseerd op o.a. Tame Impala, Arcade Fire, Radiohead, Sufjan Stevens) in een prachtig decor. 

Opgegroeid in een klein dorpje in Noord-Frankrijk, in een platvloers, grof en genadeloos arbeidersmilieu, probeert de zachte, gevoelige Eddy in te passen. We volgen hem door zijn vele pogingen om een ‘normale jongen’ te zijn, maar uiteindelijk ziet hij geen andere optie dan zijn familie achter te laten en ergens anders opnieuw te beginnen.

Weg met Eddy Bellegueule was in 2014 dé literaire sensatie van Frankrijk, Louis won ook de Prix Pierre Guenin. Ook in Nederland werd het boek enthousiast ontvangen.

Dagblad vh Noorden*****: “Sublieme regie geeft ijzig verhaal een hartverwarmend karakter”

De Volkskrant****: “Mooi en raak […] Een ode aan het theater”

 Trouw****: “Prachtig drama over anders-zijn in een grof milieu”

Riro*****: “Aangrijpende, ontroerende, en onvergetelijke voorstelling”

Haarlems Dagblad (geeft geen sterren): “Een verpletterende ervaring”

Theaterkrant – Keuze van de criticus! Klik hieronder voor de geweldige recensie!

Weg met Eddy Bellegueule

Regie en bewerking: Eline Arbo Met: Victor IJdens, Jesse Mensah, Felix Schellekens, Romijn Scholten Muzikaal begeleider: Thijs van Vuure

Regisseur Eline Arbo over Weg met Eddy Bellegueule:

“De eerste keer dat ik Weg met Eddy Bellegueule las, raakte ik ‘blown away’ door het verhaal: de rauwe energie, het herkenbare jeugdgevoel, de slimheid in de maatschappij-kritiek, het gevoel van onrecht en de eis vanuit de hoofdpersoon om zijn plek te nemen in de wereld. Het is een coming-of-age verhaal maar tegelijkertijd gaat het over het verschil in sociale klassen – over het ontworstelen aan je verleden en aan je sociale klasse en wat dat betekent voor jouw identiteit. In de roman krijgen we een inkijk in een jong iemands leven, opgegroeid in een dorp en in een gezin waar geen plaats is voor iemand die anders is. Als een kameleon probeert hij steeds zijn omgeving te bespiegelen en overal in te passen, maar uiteindelijk rekent hij af met zijn verleden en creëert hij een leven waarin hij zichzelf mag zijn. Een verhaal dat verteld móet worden!”

In VPRO nooit meer slapen van 20 januari was Eline Arbo een uur lang te gast.

Het eerste Frans Lommerse Stipendium is uitgereikt aan acteur en theatermaker Victor IJdens, acteur in deze Toneelschuur productie. Frans Lommerse was directeur van De Toneelschuur en een belangrijk man in de Nederlandse theaterwereld.

www.toneelschuurproducties.nl  

klik hier voor ‘The making of’

Filip Tielens in De Standaard: Drie boeken van Louis in het theater

De drie autobiografische boeken van Edouard Louis worden dit voorjaar in Nederland en België bewerkt voor theater. Maar de liefde is ook wederzijds: het is via theater dat de jonge Franse schrijver, die weldra zijn acteerdebuut maakt, de weg vond naar een nieuw leven. 

Eerst gaat 23 januari bij de Toneelschuur in Haarlem Weg met Eddy Bellegueule in première, een toneeladaptatie door Eline Arbo van Edouard Louis’ eerste boek, over zijn traumatische jeugd in het Noord-Franse dorpje Hallencourt en zijn vlucht naar de grootstad. In dezelfde week  speelt in het Brusselse Théâtre National opvolger Geschiedenis van geweld, in een regie van Thomas Ostermeier bij de Berlijnse Schaubühne, over het leven van Louis in Parijs en de ­verkrachting die hij er meemaakte op kerstavond 2012. En in april brengt Ivo van Hove met Ze hebben mijn vader vermoord het derde boek op de planken, waarin Louis de banden aanhaalt met zijn verpauperde, kreupele vader en zwaar uithaalt naar de falende Franse politiek. Met Ostermeier werkt Louis momenteel aan een versie van Ze hebben mijn vader vermoord, die hij zélf zal spelen als monoloog.

Dat zijn boeken zo vaak bewerkt worden voor theater, is volgens de 27-jarige Louis óók omdat zijn leven voor een groot deel precies dat was: theater. ‘Ik voelde me anders dan de andere kinderen op school, die me faggot noemden. Mijn ouders waren dan weer bang dat ik me te vrouwelijk zou ge­dragen. Dus speelde ik een rol door me mannelijker voor te doen en te praten met een diepere stem. Ik speelde een hetero. Elke dag was een performance.’

 

Nu met €2,50 korting voor deze voorstelling met je biebpas: mail naar reserveer@theaterdeverbeelding.nl onder vermelding van je naam, naam voorstelling en nummer van je pas.

 

BESTEL UW KAARTEN

Informatie

Datum: 01 februari 2020
Tijd: 20:30 uur
Locatie: Theater De Verbeelding
Reserveerlijn: 0299-411234