Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.
30 sep

Nastaran Razawi Khorasani/Theater Rotterdam – This is not a dance

30 september 2023 - 20:00 uur

Hoe dans je als je niet mag dansen? 

In Iran is dansen officieel verboden. Sinds de Islamitische Revolutie hebben alle dansgezelschappen er hun deuren moeten sluiten. Veel dansers en choreografen zijn naar het buitenland gevlucht. Degenen die er nog wonen, moeten vindingrijk zijn. Hoe houden zij deze kunstvorm levend? Haar dansperformance This is not a dance gaat over censuur. Wat mag gezien worden en wat niet? Terwijl muziek en belichting elkaar steeds verder opzwepen, probeert ze haar dansende lichaam te beteugelen.

Tijdens de voorstelling geeft Nastaran het podium aan stemmen van choreografen en dansers die wonen in Iran en de diaspora. Hoe gaan zij om met het dansverbod? Hoe beoefenen zij hun beroep, welk gevaar lopen zij, voor welke vrijheden strijden zij? This is not a dance is een eerbetoon aan het lichaam dat wil bewegen. Een eerbetoon aan de kunst die gemaakt móet worden, in welke vorm dan ook.

De voertaal van de voorstelling is Farsi, die vertaald wordt naar het Nederlands en het Engels. In de performance wordt gebruik gemaakt van stroboscopische lichteffecten.

Theaterkrant – Keuze van de Criticus: “Briljante visuele vertaling van verboden dansHet dwingt je om stil te staan bij de funderingen van dans, in definitie en effect. Nastaran Razawi Khorasani levert een krachtige, aangrijpende voorstelling af die nog lang blijft nazinderen.

NRC••••: “Een opmerkelijke, paradoxale ode aan het dansende lichaam. Het ís geen dans, althans voor het grootste deel van de tijd niet. Eerder een soort theatrale podcast. Over dans. Dans die tegen de verdrukking in zichtbaar wil zijn maar zichzelf onzichtbaar moet maken. Anoniem, want zelfs praten over hun vak, voor een voorstelling in Nederland, is niet zonder risico.”

Volkskrant***: “De censuur wordt voelbaar. Een veelzeggend citaat gaat over de angst van de autoriteiten voor de kracht van dans: beweging stimuleert het bewustzijn en daarmee de vrijheidsdrang.”

Concept, regie, spel: Nastaran Razawi Khorasani • Scenografie en video: Peter van Til • Muziek: Joost Maaskant • Licht: Minna Tiikkainen 

Dit jaar werd ze genomineerd voor de Gieskes-Strijbis Podiumprijs. Samen met Davy Pieters is ze onderdeel van het makersduo Kobe, dat performances en documentaires ontwikkelt voor de meest uiteenlopende contexten.
Adviescommissie Gieskes-Strijbis Podiumprijs 2023: “Veelbetekenend is de manier waarop haar lichaam in al haar werk centraal staat. In welke context dan ook, van podium tot buitenlocatie tot televisie, trekt zij de aandacht en laat het publiek of kijker niet meer los en blijft haar werk op het netvlies gebrand.”

De pers over Songs for no one

Volkskrant****: “Als ze zingt, danst en rapt, voel je de bizarre werkelijkheid achter geblindeerde ramen in een land waar verraad, blokkades en geheime diensten weliswaar kinderlevens infecteren, maar hun dromen niet.”

NRC****: “Haar interviewtechniek is voorbeeldig: ze legt de kinderen niets in de mond, houdt de vragen alledaags en concreet en vraagt goed door.”

De Groene Amsterdammer: “De voorstelling greep danig naar de keel. Khorasani is een onverzettelijk performer, die met haar intelligente vorm met deze voorstelling inzichtelijk maakt hoe angst je wereld klein maakt. De voorstelling won alleen maar aan urgentie en noodzaak in de storm van protest dat later in Iran zou gaan plaatsvinden en nu nog plaatsvindt.”

Juryrapport BNG Bank Theaterprijs 2021: “Razawi Khorasani etaleert in Songs for no one haar kwaliteiten als maker, performer en ook interviewer.”

Over Nastaran Razawi Khorasani

Zij is afgestudeerd aan de Toneelacademie Maastricht. In 2014 won ze de Gouden Krekel voor de meest indrukwekkende podiumprestatie. In 2020 werd ze genomineerd voor de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Jong Publiek. Haar voorstelling Songs for no one ontving tweemaal de BNG Bank Theaterprijs (2020 en 2021) en werd geselecteerd voor Het TheaterFestival Vlaanderen 2022 en Theater der Welt in Frankfurt-Offenbach 2023.

 

BESTEL UW KAARTEN

Informatie

Datum: 30 september 2023
Tijd: 20:00 uur