Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.
25 feb

Ada Ozdogan/Theater RAST – The Returned

25 februari 2024 - 20:00 uur

Last minute actie: koop 1 kaartje en neem een gast mee, dit gezelschap verdient een groot publiek

Spannend science-fiction verhaal over vriendschap, eenzaamheid en het universum

Na het succes van de Tarantinoesque western GRACE, genomineerd voor de BNG Bank Theaterprijs 2023, stort Ada Ozdogan zich op het sci-fi genre, waarin ze wederom een eerbetoon brengt aan de makers die haar gevormd hebben. Filmisch, luchtig, snel en grappig teksttheater van een belangrijke theatermaker. Klik hieronder voor het interview met haar over The Returned

In een kleine stad delen vier jeugdvrienden een verschrikkelijke herinnering. Masha, Gregory, Janis en Sander verdwenen drie dagen van de radar tijdens een schooltripje naar de kermis, waar zij via een lachspiegelpaleis door buitenaardse wezens naar een andere dimensie werden geleid. 

Toen ze terugkeerden werd het verhaal van de vrienden al snel in de doofpot gestopt door engenekkerige mannen in pakken. 25 Jaar later is Masha, een mislukte loser van een filmmaker, vastberaden om de waarheid aan het licht te brengen. Hiervoor heeft ze Gregory, Janis en Sander nodig. Maar de anderen, ieder getekend door hun eigen demonen, hebben daar helemaal geen zin in. Terwijl hun gedeelde verleden wordt opgerakeld, lijken ook de buitenaardse wezens, die ooit het lot van dit viertal hebben gevormd, terug te komen.

Maak je klaar voor een supernatural verhaal, bijna ongeloofwaardig, over vriendschap, eenzaamheid en het universum. 

Concept & regie: Ada Ozdogan • Tekst: Anne Hofstra en Ada Ozdogan met bijdragen van Elly Scheele en de spelers • Tekstbegeleiding Nathan Vecht • Spel: Leandro Ceder, Rosa van Leeuwen, Imke Smit, Bram Walter Scenefoto’s Bas de Brouwer

Interview met Ada Ozdogan 

Naar aanleiding van de première (24 februari) van The Returned heeft Roel Meijvis schrijver en regisseur Ada Ozdogan geïnterviewd. Voor The Returned laat ze zich inspireren door de Duffer-broers, Stranger Things, en haar eeuwige voorbeeld Tarantino. Ze voegt elementen van de films die ze vet vindt samen en maakt er pulp van. Met deze voorstelling gaat ze ook haar depressie voor het eerst aan: ‘Ik heb behoefte aan rolmodellen waar ik mezelf in kan herkennen. Een loser zoals the dude in The Big Lebowski, gewoon een domme gast, waarom is dat nooit een vrouw?’.

Klik hier voor het gehele interview

Klik hier voor het interview in het Parool

Juryrapport BNG Bank Theaterprijs over GRACE: “De voorstelling voelt als een opgepompte roadmovie met verhoogde hartslag. Vettig maar prettig. Grotesk, karikaturaal, vol humor en overlopend van film-, muziek- en theaterreferenties. Te midden van het verbale geweld en de indrukwekkende beelden, hebben Ada Ozdogan en Momo Samwel in GRACE een narratief weten te vlechten waarin het verstikkende leven op de plantage een sublieme liefde kapot maakt. De voorstelling is gul in spel en de veelheid aan vorm en ideeën. Een gedenkwaardige western over loyaliteit, eenzaamheid en je dromen levend houden.” 

Over Theater RAST
Theater RAST staat met haar voeten in de veranderende samenleving. Vanuit het Turks-Nederlandse DNA reageren onze makers op theatrale wijze op wat er om ons heen gebeurt, zowel in Amsterdam, Nederland als de wereld. RAST heeft de kracht een persoonlijk gezicht te geven aan culturen en conflicten die voor veel mensen ver van hun bed lijken. En of het nu gebeurt met de dramaturgisch gefundeerde, muziektheatrale aanpak van Şaban Ol, de koerdisch-etnische bril van Celil Toksöz, de gestileerde benadering van Ada Ozdogan of de feministische urban storytelling van Aysegül Karaca, Theater RAST brengt verhalen die niet vanzelfsprekend op de Nederlandse podia te zien zijn.

 

BESTEL UW KAARTEN

Informatie

Datum: 25 februari 2024
Tijd: 20:00 uur