Laden Evenementen
  • Dit event is voorbij.
16 mrt

Marjolijn van Heemstra/Theater Rotterdam – Stadsastronaut

16 maart 2019 - 20:30 uur

TONEEL

Over de toekomst van onze planeet

Sinds het begin van de ruimtevaart worden astronauten in de uitgestrekte duisternis overvallen door liefde voor onze planeet. We moeten uitzoomen, is hun boodschap. Het leven bekijken met de blik van een ruimtevaarder geeft ons het perspectief dat we nu zo ontberen. Een blik voorbij de waan van de dag waarin we onszelf en de aarde uitputten. Mooi gezegd. Maar hoe dan?

In de warmste zomer in drie eeuwen probeert Marjolijn van Heemstra zichzelf op te leiden tot astronaut in de hoop een handleiding te vinden voor de toekomst van onze planeet: dieren sterven uit, er zijn extreme temperaturen, een plastic overschot en verdwijnende regenwouden. Ja, ze scheidt haar afval, maar dat is niet genoeg meer. Moet ze de barricades op? Of kan het ook anders?

Met behulp van ruimtevaartspecialisten, futurologen, science fiction en haar buurman Bob zoomt ze stap voor stap uit op het dagelijkse leven. Althans, dat is de poging. Stadsastronaut is het verslag van een doe-het-zelf ruimtevaarder op zoek naar het allergrootste in het allerkleinste. Ideaal en werkelijkheid samengebracht in een voorzichtig pleidooi voor meer geloof in de toekomst. Voor onszelf maar vooral voor wie er nog komen.

NRC****: “Ervaringen en onderzoek zijn knap verweven tot een voorstelling. Die combinatie tussen theorie en het persoonlijke werkt erg goed. Je merkt aan alles dat het haar ernst is. Toch heeft Stadsastronaut een prettig soort lichtheid, alsof we in die bloedhete zomerduisternis toch een sprankje hoop kunnen ontwaren.”

De Groene Amsterdammer: “Een spektakel van denkkracht…met zorgvuldig gekozen woorden en een rustgevende stem neemt van Heemstra je mee op een reis door de geest.”

De Volkskrant***: “Van Heemstra’s betoog over de ondergang van onze planeet biedt geen oplossingen, maar zet wel aan tot reflectie – als het al geen paniek is.”

Theaterkrant: “Onze planeet vanuit onderbuurman Bob. Speels en serieus ineen.”

Met de Academie voor Stadsastronauten (ASA) onderzoekt Marjolijn van Heemstra samen met toekomstbureau Monnik hoe aardbewoners kunnen leren leven als ruimtevaarders; met uitzicht op de sterren en inzicht in de kwetsbaarheid van onze planeet. De voorstelling Stadsastronaut is grotendeels voortgekomen uit onderzoek van de ASA. Zie ook pagina 26 in ons magazine.

Marjolijn van Heemstra is schrijver, dichter en (documentair) theatermaker. Eerder stond zij op het podium met o.a. de succesvolle voorstellingen Als ik de liefde niet heb en Zohre, een Afghaans-Nederlandse soap. Haar laatste roman ‘En we noemen hem’ werd in zeven landen vertaald en won verschillende prijzen.

 Idee, tekst en spel: Marjolijn van Heemstra Regie: Erik Whien   www.marjolijnvanheemstra.nl

BESTEL UW KAARTEN

Informatie

Datum: 16 maart 2019
Tijd: 20:30 uur
Locatie: Theater De Verbeelding
Reserveerlijn: 0299-411234