Laden Evenementen
  • Dit event is voorbij.
16 nov

Marjolijn van Heemstra/Sadettin Kirmiziyüz – Lawrence of Arabia

16 november 2019 - 20:30 uur

TONEEL

Zevenentwintig scènes die nog misten in de film

In Lawrence of Arabia komen Marjolijn van Heemstra en Sadettin Kirmiziyüz met een vervolg op de wereldberoemde film over de Britse avonturier T.E. Lawrence die ten tijde van de Eerste Wereldoorlog aanvoerder was van de Arabische opstand tegen de Ottomaanse bezetter. Lawrence of Arabia is een voorstelling over de invloed van het verleden op het heden, over de verwevenheid van alles en iedereen. En over de vraag wat jij en ik te maken hebben met een oude oorlog hier ver vandaan. 

De iconische film vertelt het heldenverhaal van een westerling die zich inzet voor Arabische autonomie. Maar daarachter ligt een ander verhaal, dat van het Europees kolonialisme in het Midden-Oosten en beslissingen die de kiem legden voor grote conflicten waarmee we vandaag de dag te maken hebben. Samen met drie jonge acteurs gaan Marjolijn en Sadettin op zoek naar de belangrijkste scènes die zouden moeten worden toegevoegd om de film volledig te maken. Zo transformeren ze een overzichtelijk heldenepos in een allesomvattende mythe van deze tijd waarin ook de vrouwen, kamelen en oliebronnen aan het woord komen die een rol speelden in dit verhaal.

Marjolijn van Heemstra: “Om te snappen waar we ons nu in bevinden moeten we begrijpen hoe we hier gekomen zijn. Via het verhaal van Lawrence willen we laten zien hoe geopolitieke en ecologische problemen samenhangen en hoe gevaarlijk het is om je geschiedenis te simplificeren.

NRC****: “Lawrence of Arabia is een bejubelde film, maar historisch valt er veel op af te dingen. In een humoristische voorstelling voegen theatermakers Marjolijn van Heemstra en Sadettin Kirmiziyüz 25 (!) ontbrekende perspectieven toe. Met haar tekst heeft Van Heemstra complexe, geopolitieke ontwikkelingen weten te verwerken, die de film als opstapje gebruikt om vergeten (of genegeerde) stemmen een podium te geven. Het maakt deze Lawrence of Arabia de bijsluiter die iedere filmkijker zou moeten zien.”

Volkskrant****: “Van Heemstra en Kirmiziyüz hebben de filmklassieker op de hun kenmerkende wijze eens goed aangepakt op historische missers, met alle mythes en personages die daarbij in het geding zijn. Een boeiende belevenis, vol enthousiast gedeelde informatie, maar nooit topzwaar, en met oergeestige scènes. En mooi hoe Van Heemstra er in haar tekst opnieuw in slaagt kleine, particuliere observaties met het grote historische perspectief te verbinden.”

Noord-Hollands Dagblad: “Actueel en intelligent theater, op een meeslepende manier, oprecht en bevlogen.”

Parool: “Voorstelling Lawrence of Arabia toont meer perspectieven dan de film. Met veel vaart en humor worden die perspectieven vertolkt door afstuderende acteurs Alidtcha Binazon, Giovanni Brand en Pip Lucas, terwijl Kirmiziyüz hen dirigeert.”

Cine.nl: “theatermakers Marjolijn van Heemstra en Sadettin Kirmiziyüz durfden het aan om zevenentwintig nieuwe scènes te schrijven en met nieuwe perspectieven de film zo compleet mogelijk te maken. Brand en Binazon schakelen behendig tussen de verschillende rollen die ze vertolken.”

Achtergrondverhaal in de Volkskrant: klik hier

Tekst en dramaturgie: Marjolijn van Heemstra Eindregie Eva Line de Boer, Spel: Sadettin Kirmiziyüz, Pip Lucas, Giovanni Brand en Alidtcha Binazon Muziek: Roald van Oosten

www.troubleman.nl 

BESTEL UW KAARTEN

Informatie

Datum: 16 november 2019
Tijd: 20:30 uur