Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.
24 sep

Maria Goos, Sieger Sloot, Michiel de Jong – SeksKlimaat

24 september 2022 - 20:00 uur

sergiogridelli.nl

TONEEL

Over drie sukkels die proberen een goed mens te zijn

Als jij met twee van je beste vrienden honderd keer zou ontbijten, wat worden dan terugkerende onderwerpen? Wij hadden het over de klimaatcrisis. Soms te lang, vonden er twee van de drie. En dat irriteerde de derde.

En we hadden het over seks. Een veel leuker en minder gecompliceerd onderwerp, dachten we tot twee van de drie zeiden dat de derde er te gecompliceerd over deed. En dat irriteerde de derde.

We zijn nog steeds vrienden, al escaleerde het bij ons af en toe gevaarlijk. Nieuwsgierige vragen werden opeens niet meer beantwoord, grappen werden verwijten, maar we vroegen door tot het ongemakkelijk werd; en daarna stelden we ook die laatste, confronterende vragen. ‘Zit je mij nou de maat te nemen?’

Volkskrant***: “Het geheel is amusant en sympathiek, maar ook vrijblijvend en soms iets te particulier. Niettemin is Seksklimaat tenminste een poging hét onderwerp van deze tijd in het theater luchtig aan de orde te stellen. Goos schreef bovendien een vlotte, bijna argeloze tekst met een paar mooie terzijdes. Toen zij laatst met haar kleinkind een buurman tegenkwam, vroeg hij: ‘Hoe heet je toekomst?’ Nu eet Goos geen vlees meer.”

Theaterkrant: “SeksKlimaat laat ouderen gieren en jongeren zuchten. Goos, de Jong en Sloot denderen op hoog tempo door het leven. Hierdoor werkt de voorstelling qua informatiedichtheid overdonderend; een achtbaan waar je na anderhalf uur bekaf uitkomt. Of dat erg is? Niet per se. Of het een vermakelijke avond oplevert? Vooral voor het ‘oudere’ publiek.”

Het Parool: “Het resultaat balanceert soms wat wankel tussen gezelligheid en activisme, tussen humor en ernst, en is stiekem nog het meest geslaagd als portret van een vriendschap waarin alle woede, twijfel en inconsequenties daarover mogen bestaan.”

Interview met Maria Goos in NRC: Met SeksKlimaat schreef Maria Goos voor het eerst een activistisch toneelstuk. „Dit is totaal anders dan de rest van mijn werk. Als ik dat zeg krijg ik het al benauwd. Ik ben goed in karakters en dialogen, nu heb ik een maatschappelijke kwestie onder handen. Doodeng.” Zo bevlogen was Goos een paar jaar terug nog niet, blijkt uit het semi-autobiografische SeksKlimaat, waarin de drie acteurs zichzelf spelen. “Maar ik voel de noodzaak om dit te doen. Ik wil dit graag vertellen. Of de mensen het nou leuk vinden of niet.”

Tekst, idee, spel: Maria Goos, Michiel de Jong, Sieger Sloot Regie: Maria Goos Eindregie: Ria Marks 

Lief publiek,

Kom je kijken naar SeksKlimaat?
Dan hebben wij, Maria Goos, Michiel de Jong en Sieger Sloot, een verzoek aan je.
Het decor van onze voorstelling bestaat uit wat we vinden en krijgen. Dus nu aan jou de vraag: wil je iets meebrengen voor in ons decor? Het mag alles zijn, maar liever geen tassen met kleding. Als we te veel hebben, dan brengen we de spullen naar de kringloop. Dus wat je ons geeft, dat zie je niet meer terug.

Heel erg veel dank en welkom bij SeksKlimaat. 

Maria Goos, Michiel de Jong en Sieger Sloot

 

BESTEL UW KAARTEN

Informatie

Datum: 24 september 2022
Tijd: 20:00 uur