Laden Evenementen
  • Dit event is voorbij.
30 mrt

mugmetdegoudentand/Eva Marie de Waal en Sieger Sloot – Sociaal Kapitaal

30 maart 2019 - 20:30 uur

 

TONEEL

Geestig, onthutsend en actueel

Nederland is een prachtland. Het land van de kansen. Waar niemand in de goot hoeft te belanden als je een beetje je best doet, toch?

Dat is niet het geval bij Arthur en Wilma. Ze hebben er een puinhoop van gemaakt: openstaande rekeningen, ongeopende post en een baby op komst terwijl hun zoon Jordy een uithuisplaatsing boven het hoofd hangt. Ze zijn in beeld bij alle hulpinstanties. Dus nu komt het goed, nietwaar?
Hulpverleners Guusje en Jan-Willem geloven beiden in hun taak én in zichzelf. Hoe ver kunnen en willen zij gaan om Arthur en Wilma te helpen?
“U klinkt als een verstandig persoon en toch laat u zoveel voordeel lopen? Heeft u al een verzekering? 10.000 Nederlanders zijn u al voorgegaan. U betaalt bij ons de eerste drie maanden slechts de helft. Hoe vindt u dat klinken? Heeft u al een iPad? U bent toch geen dief van uw eigen portemonnee?”
Sociaal Kapitaal is een geestige, actuele voorstelling over hoe je vast kan lopen in de Nederlandse verzorgingsstaat.
De Volkskrant***: “Mooi, licht satirisch theaterstuk met een sterke soundscape. De bureaucratische scènes zijn sterk, maar ze ontnemen ook een beetje het zicht op de tragiek van Arthur en Wilma. Juist als ze zich zorgen maken over de mogelijke uithuisplaatsing van zoon Jordy, zou je meer van hen willen weten. Zo is de paniek die toeslaat als Jordy niet mee mag op schoolreisje omdat de formulieren niet goed zijn ingevuld, bijna ontroerend.”

Theaterkrant: “De Waal speelt de getikte Wilma als iemand met een extreem kort lontje, die bij het minste of geringste in krijsen en schelden uitbarst. Een beetje karikaturaal, maar desondanks wel geloofwaardig. Sloot heeft een fraai arsenaal ‘stemmetjes’ in petto en met zijn lange lichaam geeft hij overtuigend gestalte aan de agressieve Arthur.”

Tekst en spel: Eva Marie de Waal en Sieger Sloot Scriptbegeleiding: Joan Nederlof
Regie: Marlies Heuer Muziek: Bauke Moerman

Na het succesvolle Superkapitalisten, dat ook te zien was in De Verbeelding, is dit de tweede productie van Eva Marie de Waal en Sieger Sloot onder de noemer ‘Mugmetdevuurvliegen’  in samenwerking met Mugmetdegoudentand.

In Superkapitalisten namen zij het gedachtegoed van Ayn Rand, grondlegger van het neoliberale denken, onder de loep. Sociaal Kapitaal richt zich op de andere kant van deze neoliberale medaille, de mensen die het níet redden. www.mugmetdegoudentand.nl

BESTEL UW KAARTEN

Informatie

Datum: 30 maart 2019
Tijd: 20:30 uur
Locatie: Theater De Verbeelding
Reserveerlijn: 0299-411234