Laden Evenementen
12 feb

Eva Line de Boer en Elly Scheele/Het Zuidelijk Toneel – Of ja

12 februari 2021 - 20:00 uur

 

TONEEL

AFGELAST I.V.M. CORONAMAATREGELEN. DE HOUDERS VAN KAARTEN KRIJGEN VAN ONS BERICHT

Een ode aan het sociale geklungel

Daar staan ze dan met al hun sociale ongemak: de buren op een buurtbarbecue, de collega’s op een netwerkborrel, de stoutmoedige stelletjes bij een parenclub. Dapper proberen ze telkens een nieuw gesprek aan te knopen, vullen ze de lucht met woorden, als het in godsnaam maar niet stilvalt. Of ja is een tragikomische voorstelling over wat het bekent om elkaar serieus te nemen.

Eva Line de Boer is een van de meest veelbelovende theatertalenten. In 2014 ontving ze de Ton Lutz Award, in 2016 de BNG Bank Nieuwe Theatermakersprijs en 2019 de Charlotte Köhler prijs.

Elly Scheele won het TheaterTekstTalent Stipendium van het Prins Bernhard Cultuur Fonds voor de tekst van Of ja. Verleden jaar kregen zij lovende recensies voor Rust Zacht Billy.

Dramaturg Piet Menu: “Elly Scheele houdt ons een spiegel voor. Herkenbaar, komisch en pijnlijk observeert ze ons communiceren met elkaar. In combinatie met Eva Line de Boer en haar in- en uitzoomende kwaliteiten zal dat vonken geven.”

NRC****: “De scherpe dialogen van Scheele leggen steeds meer bloot hoe vooroordelen en overdreven sociale beleefdheid waarachtig contact in de weg kunnen staan. Danielle (een prachtige, tegelijkertijd ontwapenende en bloedirritante rol van Anne-Chris Schulting) loopt over van de goede bedoelingen maar zet zichzelf muurvast vanwege haar continue aannames ten opzichte van iedereen om haar heen, en de andere personages slagen er net zo min in om over hun eigen schaduw te stappen.”

De Volkskrant***: “De Boer, die bekendstaat om haar licht absurdistische stijl, vergroot het sociale ongemak uit door veel gebruik te maken van versterkt en vooraf opgenomen geluid. Maar het grootste effect heeft de enscenering (Tim Vermeulen). De glazen kas die, staand op een houten frame met daarop het jaartal ‘Anno MMXIX’, het publiek het gevoel geeft te kijken naar een vitrine in een natuurhistorisch museum.”
Theaterkrant: “Het liefdevolle spel, de artificiële vormgeving en de uitgesproken, vervreemdende theatertaal van De Boer tillen het vervolgens naar een hoger plan. Resultaat is een even schrijnende als ongemeen grappige voorstelling, die wellicht compacter had gekund, maar waar door de weldadige enscenering toch voortdurend van alles te beleven is.”
De pers was ook lovend over Rust Zacht Billy van dit duo dat verleden jaar met succes bij ons te zien was. Het Parool: “Op haar kenmerkend licht absurdistische wijze toont regisseur Eva Line de Boer de tragiek van de mens in scènes die soms de lachspieren, soms de traanbuisjes en vaker nog alle twee op hetzelfde moment beroeren.” 

Regie: Eva Line de Boer Tekst: Elly Scheele Spel: Anne-Chris Schulting, Belinda van der Stoep, Evrim Akyigit, Mark Kraan en Roben Mitchell Choreografie: Mohamed Yusuf Boss

https://hzt.nl/theater/of-ja

BESTEL UW KAARTEN

Informatie

Datum: 12 februari 2021
Tijd: 20:00 uur