Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.
07 jan

Toneelschuur/Oostpool/Abdel Daoudi – Geschiedenis van Geweld

07 januari 2023 - 20:00 uur

 

TONEEL

Sommige lichamen zijn in onze samenleving meer waard dan andere. Twee mannen die aan den lijve zo’n marginalisatie hebben ondervonden, ontmoeten elkaar ‘s nachts op straat

Let op: Dit stuk behandelt onderwerpen als (sexueel) geweld

Abdel Daoudi regisseert de toneelbewerking van Geschiedenis van Geweld, de tweede autobiografische roman van de Franse sterauteur Édouard Louis.

Op kerstavond ontmoet Édouard Reda. Ze praten, flirten en brengen uiteindelijk samen de nacht door in Édouards appartement. Reda vertelt over zijn jeugd, over zijn vader die moest vluchten en het geweld waarmee hij te maken kreeg. Wanneer Édouard de volgende ochtend ontdekt dat hij zijn smartphone kwijt is en Reda hiermee confronteert, trekt deze een pistool en hebben ze opnieuw seks, maar deze keer is het voor Édouard allesbehalve vrijwillig. De nasleep op het traumatisch incident leggen het racisme, de homofobie en de obscure machtsstructuren bloot die zich diep geworteld hebben in onze maatschappij.

Het is voor het eerst dat Geschiedenis van Geweld in Nederland wordt opgevoerd. Het is de tweede toneelbewerking van Toneelschuur Producties van de Franse bestsellerauteur, na de gelauwerde voorstelling Weg met Eddy Bellegueule in regie van Eline Arbo. Toen ook één van de hoogtepunten in De Verbeelding.

Trouw****: “Hoewel het geweld heel wat minder gruwelijk wordt verbeeld, is de voorstelling zelfs pittiger dan het boek. Homofobie en zeker klassenverschil komen scherper tevoorschijn, wat ook op Édouard zelf terugslaat. Met een uitgekiende enscenering en intelligente tekstingrepen en grapjes geeft regisseur Abdel Daoudi daar even helder als subtiel body aan.”

NRC****: “De manier waarop Daoudi de voorstelling heeft gecomponeerd maakt indruk. Door de acteurs elkaar regelmatig in de rede te laten vallen of zelfs simultaan te laten spreken herinnert de regisseur je continu aan de subjectiviteit van de personages, die – zoals steeds bij Louis – sterk door sociale klasse wordt bepaald.”

Volkskrant****: “Regisseur en spelers vinden verrassend veel lucht en humor in dit tragisch pijnlijke verhaal. Eelco Smits is schitterend in de mooie, veeleisende hoofdrol. Taal en tekstbehandeling krijgen veel nadruk in de rake regie van Daoudi.”

Theaterkrant: “Daoudi laat Édouard Louis’ autobiografische roman voor iets veel groters staan. Geschiedenis van geweld toont een waanzinnige spanningsopbouw. Dit uit zich zowel in de ijzersterke dialogen alsook in de handelingen.”

Regie: Abdel Daoudi • Tekst: Édouard Louis • Vertaling: Jan Pieter van der Sterre, Reintje Ghoos • Bewerking: Nick Bruckman • Spel: Eelco Smits, Lotte Dunselman, Sia Cyrroes

REGISSEUR ABDEL DAOUDI (1985) OVER GESCHIEDENIS VAN GEWELD

Geschiedenis van Geweld is zowel genadeloos als vol van genade. Édouard Louis weigert om van de dader alleen maar een dader te maken, of zelf de rol van slachtoffer te spelen. Hij staat het zichzelf en anderen niet toe om medemensen te reduceren. Hoe vanzelfsprekend of troostend dat soms kan zijn. Édouard neemt ons mee in een nietsontziende ontleding van de gebeurtenissen die nacht. Hij maakt zichtbaar wat onzichtbaar is: hoe systemen van klasse, cultuur en seksualiteit ons allemaal in de greep houden. Zijn persoonlijke verhaal wordt een ‘case study’ in radicale empathie.’

BESTEL UW KAARTEN

Informatie

Datum: 07 januari 2023
Tijd: 20:00 uur