Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.
03 dec

Dood Paard – Women in Troy, as told by our mothers (Engelstalig met Nederlandse boventitels)

03 december 2022 - 20:00 uur

 

TONEEL

Mythologie nog altijd actueel

Women in Troy, as told by our mothers vertelt het mythische verhaal over de belegerde stad Troje vanuit het perspectief van de vrouwen en in het bijzonder vanuit die van de moeders. Heden en verleden worden door elkaar geweven, het persoonlijke en het mythische versmelten, helden worden monsters, slachtoffers worden daders en uiteindelijk eist het koor de hoofdrol op.

De geschiedschrijving wordt bekeken met een feministische blik.

De tekst is van de hand van de Portugese theatermaker en schrijver Tiago Rodrigues. Voor Women in Troy, as told by our mothers laat hij zich inspireren door verschillende versies van de mythe, recente wereldgebeurtenissen en de persoonlijke verhalen van hemzelf en de theatermakers: Alesya Andrushevska, Manja Topper, Kuno Bakker, Tomer Pawlicki.

We leven mee met de ambities en visies, angsten en verlangens, frustraties en woedes van Helena, Hecuba, Cassandra en Andromache.

NRC*****: “De theatermakers van Dood Paard geven een uiterst boeiende lezing van Homerus’ ‘Ilias’: die van hun eigen moeders. Zo ontvouwt zich een compleet nieuwe, veel rijkere visie op de (Trojaanse) oorlog. Als het verhaal van Troje de afgelopen drieduizend jaar uitsluitend door vrouwen was doorverteld, zou er dan nu nog oorlog zijn?”

Volkskrant****: “Verbluffend rijke tekst van Rodrigues. Een intelligente en fascinerende vertelling door moeders over mannelijk kwaad dat nog altijd bestaat.” 

Theaterkrant – Keuze van de Criticus: “Voor deze voorstelling gingen de makers bij hun moeders te rade. Hun interpretaties van Homerus’ Ilias leiden tot een verpletterend mooie voorstelling over oorlog, patriarchale onderdrukking en de manier waarop we verhalen vertellen. De lichte toets die de acteurs hanteren werkt ontwapenend. Grote thema’s met  connectie met het menselijke, zo vallen inhoud en vorm naadloos samen.

Van/door/met Tiago Rodrigues, Alesya Andrushevska, Manja Topper, Kuno Bakker, Tomer Pawlicki, Michael Yallop en Ramses van den Hurk.

 

 

 

 

BESTEL UW KAARTEN

Informatie

Datum: 03 december 2022
Tijd: 20:00 uur