Laden Evenementen
  • Dit event is voorbij.
23 feb

De Theatertroep – Opgediept en Mephisto

23 februari 2019 - 20:30 uur

TONEEL

Nieuwe toneeltekst van Judith Herzberg

De Volkskrant****: “Mix van alledaagse zinnen en pure theaterpoëzie”

Deze avond bestaat uit twee delen. Opgediept is de nieuw geschreven toneeltekst van schrijver en dichter Judith Herzberg, winnaar van de Prijs der Nederlandse Letteren 2018.  Naast Opgediept is ook een bewerking van Mephisto van Klaus Mann te zien, ‘een staaltje onvervalste vaudeville, aangevuld met teksten van Thomas Bernhard en Bertolt Brecht. 

Na haar beroemde trilogie, gestart met het ‘legendarische’ Leedvermaak in 1982, over de stille impact van de Tweede Wereldoorlog op een familie, schrijft Judith Herzberg nu Opgediept, samen met de fantasierijke theatermakers van de Theatertroep. We zien een jong stel. Het is 1942. Ze hebben net hun dochtertje in de onderduik gedaan. Wat te doen als alles wat onmogelijk leek opeens tot de orde van de dag behoort. Het alledaagse zijn onschuld verliest. Wat neem je mee als je niet weet waar je heen gaat en voor hoe lang. Opgediept gaat over eten, pakken, gissen en sporen wissen.

Klaus Mann schreef Mephisto in 1936. We volgen een Vaudevillegezelschap in Hamburg vanaf de jaren ’20. Als Hitler in 1933 de macht grijpt, worden de tegenstellingen in het gezelschap pijnlijk duidelijk. Sommigen ontvluchten het land, voor anderen gaan juist deuren open. Hoe gaan in tijden van oorlog normen verschuiven.

De Volkskrant****: “Gaandeweg wordt Opgediept beklemmend. Een vondst is het laten spelen van Erna door twee actrices: alsof het leed en de angst verdeeld moet worden, en doorgaat, en doorgaat. Mephisto is een bitterzoete revue over een ogenschijnlijk vrolijke tijd; speels plezier en bittere ernst gaan hier hand in hand.”

Theaterkrant: “Geestige en soms ronduit hilarische scènes in Mephisto.” Opgediept: “Die verstilde aanpak en het ingehouden spel laat veel ruimte aan de mooie tekst. Het is een typische Herzbergtekst, met korte, snelle zinnen die je het liefst allemaal even zou willen optillen en omkeren, omdat ze aan elke zijde waarheid bevatten. Herzberg toont zich wederom fenomenaal in het tussen de regels door schrijven, het verstoppen van grote thema’s en gevoelens in alledaagse zinnen.”

NRC: “De acteurs van de Theatertroep spelen puur en onopgesmukt, met een vederlichte wanhoop. Het is ongeëvenaard goed.”

Van: Rosa Asbreuk, Patrick Duijtshoff, Kyrian Esser, Elisabeth ten Have, Timo Huijzendveld, Nicoline Raatgever, Roos Visser, Judith Herzberg en Jan Joris Lamers.

Al eerder ontving schrijver en dichter Judith Herzberg de P.C. Hooft prijs.

www.theatertroep.nl

BESTEL UW KAARTEN

Informatie

Datum: 23 februari 2019
Tijd: 20:30 uur
Locatie: Theater De Verbeelding
Reserveerlijn: 0299-411234