Laden Evenementen
17 feb

Beer Muziektheater – De Kwestie Sjostakovitsj

17 februari 2024 - 20:00 uur

Het duivelse dilemma van Sjostakovitsj

In De kwestie Sjostakivitsj spelen drie geweldige acteurs, René Groothof, Dick van der Toorn en Yari van der Linden, bekend van theater, film en tv, afwisselend Sjostakovitsj en alle rollen daaromheen. Zij excelleren alle drie in een absurde, geestige, en vertellende speelstijl met het vermogen het publiek diep te raken. In navolging van het succesvolle De Nazi en De Kapper en, vorig seizoen De Reiziger, schrijft Helmert Woudenberg wederom de tekst. Muziek speelt een belangrijke rol; Mauro Casarini gebruikt de symfonieën van Sjostakovitsj als basis voor zijn geluidsdecor en ontwerp.

Dimitri Sjostakovitsj, de wereldberoemde Russische componist, leeft in voortdurende angst. Moet hij de wensen van Stalin inwilligen of verslag doen van zijn schrikbewind en tirannie? Laat hij zich gebruiken door de dictator, of is hij juist de dissident die aan de kant van het volk staat? Het dilemma van Sjostakovitsj die leefde en werkte tijdens het Stalinistische bewind, is Faustiaans te noemen; hoe verhoudt zijn artistieke integriteit zich tot de dictatoriale machthebber?

De vergelijking van Stalin met Poetin ligt voor de hand. En in deze tijd zou Sjostakovitsj waarschijnlijk gecanceld worden, zoals gebeurd is met de Russische dirigent Valery Gergiev. Maar is dat terecht? Oordelen we niet te snel? Te heftig? Vanuit onze luxepositie van vrijheid en democratie? De kwestie Sjostakovitsj gaat over de menselijke stem, in de spagaat van ambitie en integriteit versus onderdrukking en opportunisme. Maar uiteindelijk ook over ons, het publiek en onze wens aan de goede kant van de geschiedenis te staan

Tekst: Helmert Woudenberg • Spel: René Groothof, Dick van der Toorn en Yari van der Linden • Regie: Aike Dirkzwager • Geluidsconcept: Felix Ruiter

24 november 2023

“Helaas is Helmert Woudenberg (1945-2023) vlak na het voltooien van het script van De kwestie Sjostakovitsj plotseling overleden. Beer Muziektheater is hem zeer dankbaar voor zijn onmisbare bijdrage aan deze en eerdere voorstellingen van Beer zoals De BoodschapperDe Nazi en de Kapper en De Reiziger.”

 

 

BESTEL UW KAARTEN

Informatie

Datum: 17 februari 2024
Tijd: 20:00 uur