Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.
17 feb

Beer Muziektheater – De Kwestie Sjostakovitsj

17 februari 2024 - 20:00 uur

Het duivelse dilemma van Sjostakovitsj

In De kwestie Sjostakovitsj spelen drie geweldige acteurs, René Groothof, Dick van den Toorn en Yari van der Linden, bekend van theater, film en tv, afwisselend Sjostakovitsj en alle rollen daaromheen. Zij excelleren alle drie in een absurde, geestige, en vertellende speelstijl met het vermogen het publiek diep te raken. In navolging van het succesvolle De Nazi en De Kapper en, vorig seizoen De Reiziger, schreef Helmert Woudenberg (zie onderaan de pagina) wederom de tekst. Muziek speelt een belangrijke rol; Mauro Casarini gebruikt de symfonieën van Sjostakovitsj als basis voor zijn geluidsdecor en ontwerp.

Dimitri Sjostakovitsj, de wereldberoemde Russische componist, leeft in voortdurende angst. Moet hij de wensen van Stalin inwilligen of verslag doen van zijn schrikbewind en tirannie? Laat hij zich gebruiken door de dictator, of is hij juist de dissident die aan de kant van het volk staat? Het dilemma van Sjostakovitsj die leefde en werkte tijdens het Stalinistische bewind, is Faustiaans te noemen; hoe verhoudt zijn artistieke integriteit zich tot de dictatoriale machthebber?

De vergelijking van Stalin met Poetin ligt voor de hand. En in deze tijd zou Sjostakovitsj waarschijnlijk gecanceld worden, zoals gebeurd is met de Russische dirigent Valery Gergiev. Maar is dat terecht? Oordelen we niet te snel? Te heftig? Vanuit onze luxepositie van vrijheid en democratie? De kwestie Sjostakovitsj gaat over de menselijke stem, in de spagaat van ambitie en integriteit versus onderdrukking en opportunisme. Maar uiteindelijk ook over ons, het publiek en onze wens aan de goede kant van de geschiedenis te staan.

Theaterkrant: “De vele muzikale fragmenten fungeren als een extra argument dat Sjostakovitsj aanvoert tegen de aanklachten van Stalin en vormen de beste illustratie van de muzikale eloquentie van zijn composities. Voor wie het werk van Sjostakovitsj niet kent, is dit een heel adequate kennismaking.” 

De voorstelling biedt een waardevolle bijdrage aan de discussie over de positie van de kunstenaar en de manier waarop in dit (autocratische) tijdsgewricht de maatschappij daar tegenaan kan, wil of moet kijken. In deze kantelende tijden helpt die hopelijk om de ontwikkelingen de juiste kant op te laten kantelen.”

Volkskrant***: “René Groothof heeft aan opgetrokken wenkbrauwen en vilein geplaatste woordjes genoeg om geslepen overheidsfunctionarissen te spelen. En later, met amicale bravoure, Kameraad Stalin zelf. Yari van der Linden, half zo jong als zijn collega’s, slaat als jeugdige, gretige verteller een brug naar het publiek en het nu. Het fraaie achterdoek vol communistische propagandasymboliek straalt een en al dwingende kleurloosheid uit.”
Publieksreacties
“Ik wil de spelers graag laten weten hoe ik genoten heb. Zo goed gespeeld en zo’n mooie tekst. Dank daarvoor.”
“Mijn vrouw heeft mij meegenomen als eindeloos fan van Dick van den Toorn en tegen mij gezegd: ‘Dit is ook wat voor jou.’ Dat was het. Mijn halve studie politicologie in één voorstelling. Hoe je je als individu staande houdt en tegelijk verloochent in een dictatuur natuurlijk. Maar ook (geweldig neergezet door René Groothof) hoe onvermijdelijk het handelen in een dictatuur is en hoe aantrekkelijk het is om gewenst gedrag te vertonen. Dank voor deze voorstelling. Wij vonden het geweldig.”

Tekst: Helmert Woudenberg • Spel: René Groothof, Dick van den Toorn en Yari van der Linden • Regie: Aike Dirkzwager • Geluidsconcept: Felix Ruiter

24 november 2023

“Helaas is Helmert Woudenberg (1945-2023) vlak na het voltooien van het script van De kwestie Sjostakovitsj plotseling overleden. Beer Muziektheater is hem zeer dankbaar voor zijn onmisbare bijdrage aan deze en eerdere voorstellingen van Beer zoals De BoodschapperDe Nazi en de Kapper en De Reiziger.” Deze voorstellingen waren ook in De Verbeelding te zien.

 

 

BESTEL UW KAARTEN

Informatie

Datum: 17 februari 2024
Tijd: 20:00 uur