Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.
09 mrt

Veenfabriek – HULP

09 maart 2024 - 20:00 uur

 

Tragikomisch muziektheater over het gevoel dat je nooit genoeg doet  

In het theatertje om de hoek bereidt een groep zorgmedewerkers een benefietavond voor. Nadat ze de beelden zagen van de vreselijke ramp in Chili konden ze niet stil blijven zitten. De handen worden massaal uit de mouwen gestoken: de ingezamelde kleding gesorteerd, het buurtbandje doet een soundcheck en misschien maakt zelfs de lokale BN’er zijn opkomst. Want alle kleine beetjes helpen – toch? Gaandeweg slaat goede moed om in twijfel: we willen helpen, maar helpt het ook?  

 Met HULP sluit Veenfabriek haar drieluik KLAP af. Ieder deel is geïnspireerd door de vraag ‘Waar doe je goed aan’? en portretteert een groep die zich (min of meer) professioneel verhoudt tot een grote en ontwrichtende gebeurtenis op het wereldtoneel. Na de werelden van de journalistiek in KRANT en internationaal recht in RECHT, duikt Veenfabriek met HULP in de goede bedoelingen van zorgmedewerkers en vrijwilligers. Ieder deel van KLAP staat op zichzelf. Doen we genoeg? Doen we het juiste? Overrompeld door de complexiteit van de wereldproblematiek liggen cynisme en afstomping op de loer. 

HULP is tragikomisch muziektheater over dapper handelen en onhandig pogen het goede te doen in een wereld die steeds ingewikkelder lijkt.  

Joeri Vos en Teun Smits gingen voor HULP op snuffelstage bij een zorginstelling en spraken verschillende zorgmedewerkers. Ze schreven een tragikomedie vol menselijke misverstanden, lieve pogingen en ontwapenend ongemak. Joeri: “Er is veel morele stress in de zorg.”

Publieksreacties

“Vond het zo goed, zo tergend, de studie van de helpende mens en die vrouwenrollen waren ZO goed, Elffers is gewoon een kanon. En ergens is het ook een studie naar de Burn-out, dat niet kunnen loslaten, die eeuwig durende mitsen en marende monoloog vermomt als dialoog, ai ai ai, heel scherpe analyse van de goede bedoelingen.”

“Een voorstelling met heel veel herkenbare en ontroerende fragmenten. Met daarnaast veel kunstmomenten; van uitvergrote spreektaal tot muzikale poëzie.”

“Vond het onwijs mooi en lief. Prachtige portretjes van menselijkheid.” 

Tekst: Joeri Vos en Teun Smits • Regie: Joeri Vos • Muziek en spel: Jacobien Elffers, Roland Haufe, Phi Nguyen, John van Oostrum, Nimuë Walraven, Bastiaan Woltjer e.a. 

Phi Nguyen was voor zijn rol in RECHT genomineerd voor de Louis d’Or 2023, de prijs voor de meest indrukwekkende mannelijke dragende rol. Net als KRANT was RECHT ook te zien in De Verbeelding en enthousiast ontvangen.

Uit het juryrapport: In RECHT speelt Nguyen een Zuidas advocaat. In zijn rolopvatting van deze innerlijke verscheurde man schakelt hij moeiteloos van zelfingenomen zelfvertrouwen naar wroeging en compassie. Hij speelt trefzeker met ironie, wanhoop, lichtheid en ernst. Deze dubbelheid en gelaagdheid geven behalve het persoonlijke conflict van de advocaat ook de porté van de hele voorstelling weer.

 

 

 

BESTEL UW KAARTEN

Informatie

Datum: 09 maart 2024
Tijd: 20:00 uur