Laden Evenementen
03 mei

De Witte Pomp – De Jas (10+)

03 mei 2024 - 20:00 uur

Over kleine mensen en grootse daden

Een poppen- en muziektheatervoorstelling over de kracht van verbeelding. Het verhaal speelt zich af tijdens de donkerste momenten van de Tweede Wereldoorlog. Een voorstelling over kleine mensen die grootse daden verrichten. Over hoop en wanhoop. Over licht in de duisternis. En over een geschiedenis die actueler is dan ooit. Want discriminatie is van alle tijden, ook van het nu.

In oktober 1941 wordt de grootvader van Manasse voor haar ogen doodgeschoten. Om hem dicht bij zich te houden, trekt Manasse zijn jas aan en ontdekt in een zak de pop van een prins. De pop komt tot leven en laat het meisje in de voetsporen van haar opa treden: Manasse wordt poppenspeler.

Hopend de weeskinderen in het Warschause getto hun ellende even te laten vergeten, treedt Manasse voor ze op. Een SS’er eist dat ze ook voor de Duitse soldaten gaat spelen. Met de prins aan haar zijde komt Manasse in het hol van de leeuw. En daar ontdekt ze dat verzet vele vormen kent.

Tekst: Simon van der Geest • Spel: Meike van den Akker, Dirk Peter Kölsch en Radek Fedyk • Regie: Marcel Sjim

Door de geschiedenis van dit bijzondere verhaal over een jonge poppenspeelster en de kracht van poppenspel te tonen, wil De Witte Pomp haar jonge publiek aansporen om na te denken over wat antisemitisme en discriminatie teweegbrengen. 

Ik speel wel, maar ik ben er niet.

Ik hoor ze wel lachen, maar heel in de verte

Ik probeer aan andere dingen te denken, leuke dingen. Aan opa. Maar steeds als ik hem voor me zie, draait hij zijn rug naar me toe. Het spijt me, opa, ik wilde wel nee zeggen, maar het ging niet.

En nu help ik ze 

als ze even willen ontspannen na een dag vol marcheren en schieten. Ik vrolijk ze op als ze moe zijn van een razzia.

Dat doe ik nu.

‘Wij leven allen met het doel gelukkig te worden, wij leven allen verschillend en toch gelijk.’ 

Anne Frank

BESTEL UW KAARTEN

Informatie

Datum: 03 mei 2024
Tijd: 20:00 uur