Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.
14 jan

&Brakema Producties/HZT – Isotopia

14 januari 2023 - 20:00 uur

TONEEL/DANS

Menselijk science-fiction theater over hoe ver je gaat wanneer de samenleving je in de steek laat

Geïnspireerd op werken van Margaret Atwood, George Orwell, Bas Heijne en Ramsey Nasr

Isotopia is een indringend en menselijk science-fiction verhaal dat toont hoe ver mensen gaan voor veiligheid wanneer je niks meer te verliezen hebt.

Het stuk speelt zich af in de nabije toekomst. Bas en Valerie zijn in de steek zijn gelaten door de samenleving en zoeken heil in het idealistische Isotopia. Hun nieuwe leven begint als een droom, maar ontwikkelt zich langzaam tot een angstaanjagende nachtmerrie. Bas en Valerie raken verstrikt in een beklemmend systeem, waarin je continu in de gaten wordt gehouden en niets is wat het lijkt. Wie zijn daders en wie zijn slachtoffers?

Na afloop is er voor het publiek een nagesprek onder leiding van filosoof en theatermaker Roel Meijvis https://www.roel-meijvis.nl/. Hij zal met het publiek het gesprek aangaan over de onderwerpen en thema’s die door de voorstelling aangeroerd worden, zoals verantwoordelijkheid, keuzes maken, vrijheid. 

De voorstelling is geschikt voor jongeren vanaf 14 jaar (Havo/vwo).

Trouw*****: “Orwell’s 1984 anno nu. Liliane Brakema (…) toont hierin wederom dat zij tot de belangrijkste theatermakers van ons land mag worden gerekend. Brakema’s aanpak is fysiek en beeldend. Het maakt haar werk licht en speels, en daardoor als vanzelf troostend, hoe zwaar het thema ook is.”

Volkskrant****: “Verontrustend en onbehaaglijk, maar ook liefdevol. Liliane Brakema’s nauwlettende regie, fantasie en ruime aandacht voor het fysieke spel van haar bekwame acteurs maken van Isotopia geslaagd sciencefictiontheater. In een prachtige choreografie, waarin Raadsveld op de stoel blijft zitten, bewegen ze zo liefdevol en sensueel om elkaar heen, dat je even vergeet dat je naar een schrikbarend doemscenario zit te kijken.”

NRC****: “De nachtmerrie van leven in een surveillancestaat is voelbaar. In Isotopia toont Brakema het effect van het verlies aan privacy en van onontkoombare, gedigitaliseerde dwang. Zij heeft gevoel voor het creëren van indringende beelden.”

Telegraaf****: “Isotopia speelt griezelig knap in op de huidige tijdsgeest. Het is knap hoe Ali-Ben Horsting en Anna Raadsveld met minimale middelen onder je huid weten te kruipen.”

Het gevolg van crises op de have-nots

Regisseur Liliane Brakema zoekt in haar werk naar de ongemakken van onze maatschappij en weet deze op eigenzinnige wijze vorm te geven. “De huidige tijd wordt gekenmerkt door een opeenstapeling van crises, de zogenaamde have-nots vallen buiten de boot. In Isotopia verkennen we hoe ver dit kan gaan. Waartoe ben je in staat wanneer je niets meer te verliezen hebt? Waar zoek je je heil? En wat geef je op? We creëren een eigen realiteit op het toneel waarin de lichamen van de karakters in een volledig andere taal communiceren en de gesproken tekst soms tegenspreken,” aldus Liliane Brakema. Isotopia is haar eerste volledig zelfstandige productie.

Concept en regie: Liliane Brakema • Spel: Wendell Jaspers, Ali-Ben Horsting • Coaching dans: Maria Ribas • Tekst: Collectief en Melissa Knollenburg • Compositie: Helge Slikker

 

 

BESTEL UW KAARTEN

Informatie

Datum: 14 januari 2023
Tijd: 20:00 uur