Laden Evenementen
  • Dit event is voorbij.
18 jan

BOG./Het Zuidelijk Toneel – Iemand die slaapt

18 januari 2019 - 20:30 uur

MUZIEKTHEATER

‘Op een dag als deze, wat later, wat eerder, ontdek je zonder verrassing dat er iets mis is, dat je, om het zonder omwegen te zeggen, niet weet hoe je moet leven, dat je dat nooit zult weten.’ Iemand die slaapt is een muzikale voorstelling waarin BOG. het boek Een man die slaapt uit 1967 van Georges Perec – één van hun grootste inspiratiebronnen – bewerkt om het alledaagse, het tijdloze, het eenzame en het gemeenschappelijke van het menselijk bestaan voelbaar te maken. Het boek is geschreven vanuit het perspectief van een twintiger in Parijs eind jaren zestig. Terwijl de wereld op springen staat, neemt hij niet langer deel aan het leven dat hij verwacht wordt te leiden. Perec schreef de tekst in de je-vorm waardoor jij als publiek direct wordt aangesproken. Alsof jij je terugtrekt. Alsof jij het bent die wandelt, kijkt, registreert, niet oordeelt, poogt niet te verlangen, niets zoekt, niets vindt.
Theaterkrant, geeft het label ‘Bejubeld’: “Wiskundige abstracties als houvast in chaotische wereld […] een geslaagde theaterversie.”

De Morgen****: “De theatermakers van BOG. grijpen naar de keel met hun beschrijving van een personage dat vanuit een oefening in onthechting afglijdt richting waanzin. (…) BOG. verdient alle lof voor hun gedurfdeen intensieve tekstbewerking. Door consequent te schrappen en vrijwel elke zin te herschrijven, slagen deze makers erin om de sfeervan Perecs werk alle eer aan te doen én dicht bij de eigen tijd te blijven.”

Brabants Dagblad: “Opnieuw weet BOG complexe gedachten en twijfels in een spannende vorm te gieten waarbij het doldraaiende vierkant een fraaie vondst is.”

De Standaard: “De taal is prachtig, de beeldspraak sterk. Ook al gebeurt er wezenlijk  niets, toch weet Perec/BOG. diep in de psyche te kruipen van een depressief ‘iemand’. Sterk.”

Het Parool: “Perec als poëtische theaterpartituur. Het ritme van de tekst wordt versterkt door slagwerker Nina de Jong.”

NRC****: “Wervelend toneel. Cruciaal is de opbouw, als een muziekstuk. Geleidelijk neemt het tempo toe en draait het witte podium rond als een kermisattractie.

ACTIE MET BOEKHANDEL HET LEESTEKEN, maak kans op gratis kaartjes; vraag in de winkel

BOG. is de Vlaams-Nederlandse collectie van theatermakers Judith de Joode, Benjamin Moen, Sanne Vanderbruggen en Lisa Verbelen en is dochtergezelschap van Het Zuidelijk Toneel. Slagwerk: Nina de Jong. Eindregie: Erik Whien. www.hzt.nl www.bogcollectie.com

BESTEL UW KAARTEN

Informatie

Datum: 18 januari 2019
Tijd: 20:30 uur
Locatie: Theater De Verbeelding
Reserveerlijn: 0299-411234