Laden Evenementen
  • Dit event is voorbij.
06 apr

Berg&Bos – In Vrede

06 april 2019 - 20:30 uur

TONEEL

Gebaseerd op de waargebeurde verhalen van Josua Ossendrijver, Ruben Koster en Nabil Nabo.

Hoe ouder je wordt, hoe meer je je realiseert dat alles stopt. Dat bij het sterven van elke persoon, cruciale informatie verloren gaat. Hoe ver mag je gaan? Hoever mag je gaan om elke druppel informatie uit iemand te persen? Wat is heiliger ‘de waarheid’ of de mens die daar omheen zit? Als een schil.

 Wat gebeurt er als je er op latere leeftijd achter komt dat je een andere identiteit hebt dan je altijd dacht? Dat je ouders je ouders niet zijn. En je de geschiedenis van je familie niet kent. Wat gebeurt er als jouw perspectief op goed en fout niet overeenkomt met het perspectief van anderen? Wat doet oorlog met mensen? En hoe kan het dat, ondanks dat we nu in vrede leven, veel mensen geen echte vrede lijken te hebben met het bestaan, met de geschiedenis en dat wat zij met zich mee dragen?

In Vrede is een voorstelling over de verwoestende én verbindende kracht van verhalen; verwoestend wanneer verhalen verdraaid of vanuit één overheersend perspectief worden verteld, en verbindend als grote verhalen worden doorverteld en alle vertellers aan het woord kunnen komen.

De Volkskrant****: “In Vrede is een waardig en indrukwekkend stuk over de wonden die oorlog nalaat. De vertelling heeft een mooi ritme, is sterk geacteerd en spannend vormgegeven.”

Scènes****: “Verbonden door oorlog in prachtige mozaïekvertelling. Licht en poëtisch; knap en sterk acteerwerk. Uiterst inventieve compositie.”

Haarlems Dagblad: “De tekst van Van den Bos is poëtisch en geraffineerd opgebouwd. Langzaam maar zeker komen de puzzelstukjes op hun plek te liggen. ‘In Vrede’ is een gedragen voorstelling, licht van toon, die laat zien hoe het verleden doorwerkt op het nu.”

 Dagblad van het Noorden*****: “Berg & Bos’ oorlogsverhaal golft naar climax in het nu. Ingenieus stuk. Laat dit je niet ontglippen.”

 Tekst: Rik van den Bos i.s.m. Nabil Nabo Regie: Eva Line de Boer Spel: Yara Alink, Maurits van den Berg, Wendell Jaspers, Annet Malherbe, Paul R. Kooij en Armand Rosbak. Muziek: Jan en Keez Groenteman. Vertaling: Nabil Nabo.

BERG&BOS organiseert samen met Impact Makers nagesprekken onder leiding van Jennifer Muntslag. Elk jaar discussieert Nederland luider over de herdenking van WOII: waarom herdenken wij en wat herdenken we precies? In hoeverre is het evident alleen deze oorlog te herdenken? Wat heeft de huidige jonge generatie nog te maken met gebeurtenissen van 74 jaar geleden? Hoe zorgen we ervoor dat iedereen inclusief is bij het herdenkingsritueel, zonder tekort te doen aan de verschrikkingen die ons land zo gevormd hebben? In De Verbeelding nemen Dick Wijers van het 4/5 mei Comité, leerlingen van middelbare scholen, Toon Capel en Syrische vluchtelingen deel aan de discussie na afloop.

www.tgbergenbos.nl 

BESTEL UW KAARTEN

Informatie

Datum: 06 april 2019
Tijd: 20:30 uur
Locatie: Theater De Verbeelding
Reserveerlijn: 0299-411234