Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.
05 mrt

BEER/René Groothof en Leny Breederveld – De Reiziger

05 maart 2022 - 20:00 uur

 

TONEEL

Door de antisemitische acties van de nazi’s komt het leven van de Joodse zakenman Otto Silbermann in 1938 op losse schroeven te staan. Hij raakt in korte tijd alles kwijt: zijn huis, klanten en het contact met zijn (niet-Joodse) vrouw, familie en vrienden. Met een koffer vol geld komt hij op straat te staan. Silbermann probeert onzichtbaar te blijven en neemt trein na trein om zo aan zijn belagers te ontsnappen. Hij ontmoet een bonte stoet aan mensen, allen gespeeld door Leny Breederveld. Wie is de eens zo succesvolle Silbermann nog? De wurgende angst, paniekerige overwegingen en uitzichtloze situatie van Silbermann grijpen je bij de strot. De Reiziger, naar de roman van Ulrich Alexander Boschwitz, maakt op een aangrijpende manier voelbaar hoe het vijanddenken onder de ‘gewone mensen’ groeit en woekert en 75 jaar later nog pijnlijk actueel kan zijn.

Breederveld en Groothof staan na 45 jaar weer samen op het toneel.

Cultuurpers: “Groothof en Breederveld laten subliem zien hoe de wereld in een gevangenis kan veranderen. Helaas is het stuk maar kort te zien, zoals alles wat nu, na twee jaar coronapauze, in een overvloed aan premières over ons heen komt. Haast je dus.”

Scènes: “Aangrijpend soms komisch vluchtverhaal. De prachtspelers Groothof en Breederveld -vroeger een stel – komen volop tot hun recht. Breederveld speelt wel tien rollen en dat doet ze zeer overtuigend, vaak met een aangename kwinkslag, een genot om te zien. Ook de steeds verder gaande beklemming van Silbermann wordt door Groothof mooi uitgespeeld.”

Theaterkrant: “Een kort leven (27), een klein oeuvre van Boschwitz maar wat De Reiziger natuurlijk zo indrukwekkend maakt is dat de roman al voor de oorlog met alle gruwelijkheden is geschreven. De Neurenberger rassenwetten en de Kristallnacht, een door de nazitop georkestreerde anti-joodse geweldsorgie, waren voor de auteur meer dan voldoende om te voorspellen wat de Duitse joden nog allemaal aan ellende te wachten stond.”

Spel: René Groothof en Leny Breederveld Regie: Aike Dirkzwager Tekstbewerking: Helmert Woudenberg

www.muziektheaterproducties.nl

 

BESTEL UW KAARTEN

Informatie

Datum: 05 maart 2022
Tijd: 20:00 uur