Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.
11 nov

Kat op het Spek/Ko van den Bosch – Amnesiefobie

11 november 2023 - 20:00 uur

Een horrorklucht

Pinter meets Gumbah meets Monthy Phyton meets Memento

Gypsy King: Ben ik verdwaald? Sjaak: Ja, maar wel de goede kant op.

Amnesiefobie is de angst herinneringen kwijt te raken. Er zijn veel oorzaken waardoor herinneringen verloren gaan, op oude leeftijd door bijvoorbeeld dementie, maar ook op jonge leeftijd is het mogelijk. Wie ben je nog als je geen herinnering meer hebt? Als je veroordeeld bent tot de isoleercel van het nu. Twee bouwvakkers hangen rond in een ruimte. Ze zitten in een pauze, wachtend op het drogen van de kit.

De trapleuning zit los. Er liggen kleerhangers in de tuin. Hoe komen ze daar? Waarom staat er ‘muur’ op de muur? Wie heeft dat geschreven? Zijn de collega’s wel echt collega’s?

Een van de bouwvakkers, die zich Gypsy King noemt, voelt dat er wat mis is met hem, hij mist steeds vaker schakels in de ketting van oorzaak en gevolg. De wereld doet zich voor als een labyrint met om iedere hoek een nieuwe vraag. Zijn collega, die meer talent voor structuur heeft, geeft hem ongevraagd dubieuze adviezen. In zijn rol van betrouwbare vriend plaatst hij vangrails om de Gypsy King op het rechte pad te houden. Of dat helpt?

De beste oplossing om weer grip op de werkelijkheid te krijgen lijkt een grote verbouwing van de werkelijkheid. Eén onwisbaar grote daad, te absurd, te gruwelijk, te grotesk, om te vergeten. Een klassieke whodunit horrorklucht met een flinke portie humor en absurde polaroids van een man op zoek naar zichzelf. 

Theaterkrant: “Amnesiefobie staat bol van absurdisme. Dit zit zowel in de abstracte, beeldende tekst als in het rauwe toneelbeeld. Het buigen van tijd en ruimte wordt op momenten met grappige, beeldende vondsten uitgebeeld. Bovendien zit de voorstelling vol grappige verwijzingen naar bekende werken zoals Alice in WonderlandWachten op GodotSlachthuis vijf en Kill Bill.”

Tekst: Koen Frijns • Editing: Ko van den Bosch • Spel: Thijs Prein en Ko van den Bosch •
Toneelbeeld: Roelof Pothuis

Over de makers

Thijs Prein, Roelof Pothuis en Ko van den Bosch maakten met Kat op het Spek afgelopen jaren de producties Missie zoekt Massa (over de Russische Revolutie), Strangelove (over de pandemie). De nieuwe voorstelling heet Amnesiefobie. De tekst voor Amnesiefobie is geschreven door de jonge Nederlandse schrijver Koen Frijns. Hij schrijft rauw-poëtische, beeldende en absurde teksten, gevat in grotere metafysische verhalen.

Theaterparadijs.nl: “Het moment dat iemand met geheugenverlies momenten van helderheid heeft, waarop die persoon beseft alles te vergeten, is fascinerend en verdrietig om te zien” zegt Ko van den Bosch, die de effecten van geheugenverlies heeft meegemaakt bij zijn vader. “Ik beeld mij een onwerkelijke en surrealistische wereld in, alsof je in een psychedelische trip beland” aldus Thijs Prein.

 

BESTEL UW KAARTEN

Informatie

Datum: 11 november 2023
Tijd: 20:00 uur