Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.
18 mei

Dood Paard – BYE BYE DADDY a family business

18 mei 2024 - 20:00 uur

 

Bekentenissen, gekonkel en oude vetes

Een gloednieuwe op het lijf geschreven toneeltekst voor Dood Paard. Magne van den Berg schreef een pijnlijke en vervreemdende tekst over drie kinderen van een schatrijke vader die op sterven ligt.

Een broer en twee zussen komen samen in het ouderlijk huis om de laatste uren van hun vader te begeleiden, maar in plaats van diep treurig aan zijn sterfbed te zitten gaat hun aandacht uit naar onderling wantrouwen en frustratie. In afwachting van vaders’s laatste zucht drinken ze te warme witte wijn en schieten ze in oude patronen.

Van warme familiebanden is geen sprake, conflicten laaien op en is er tijd voor bekentenissen en gekonkel. Woorden worden wapens waarmee de kinderen strijden. Onderlinge confrontaties worden verpakt in nietsontziende taalspelletjes. Naast de drie kinderen is er de partner van de dochter. Als buitenstaander observeert hij de harde en onhandige pogingen van de kinderen om met elkaar te communiceren. Op confronterende wijze spiegelt hij hun gedrag. Hetgeen opnieuw leidt tot pijnlijke maar ook hilarische situaties. Of deze succession-achtige personages elkaar uiteindelijk zullen vinden blijft tot het einde de vraag.

Het is een emotioneel geladen doch ook zeer komische familiegeschiedenis, want juist daar waar diepe treurigheid heerst valt er veel te lachen.

Volkskrant****: “De onderlinge confrontaties worden verpakt in soms niets ontziende, razendknappe taalspelletjes. Het sterkst aan het alles behalve alledaagse toneelstuk is het acteren. Kuno Bakker en Manja Topper bewijzen weer eens hoe goed ze zijn. Zij weergaloos schakelend van pruilend kindvrouwtje tot bitchy vamp, hij verkrampt tot in zijn vezels en dat maskerend met verbaal geweld. Ronduit enerverend.”

Trouw****: “Bye Bye Daddy is de perfecte match tussen acteurs en tekst en heerlijk om naar te kijken.”

Theaterkrant: “Het gepingpong van Van den Bergs vernuftige tekst wordt in spel naar een nieuwe hoogte getild. Leedvermaak bij macaber afscheid.”

RiRo Toneelrecensies****: “Een powerhouse van een tekst.”

Concept en spel: Mokhallad Rasem, Manja Topper, Kuno Bakker en Ella Kamerbeek, Michael Yallop, Ramses van den Hurk

Over de makers

Toneelgezelschap Dood Paard werkt als een collectief en maakt voorstellingen op basis van uiteenlopende inspiratiebronnen: klassieke teksten, moderne klassiekers, nieuwe teksten, actuele thema’s. Het werk is eigenzinnig en open, rauw en filosofisch, humoristisch en pijnlijk, controversieel en bejubeld, uitzinnig en ingetogen.

Magne van den Berg staat bekend om haar tragikomische teksten, waarin het om elkaar heen draaien en het (tevergeefs) zoeken naar contact een grote rol spelen. Ze studeerde aan de Mimeopleiding in Amsterdam, maar vanaf 2006 richtte ze zich volledig op het schrijven. In 2008 won ze de H.G.-Van-der-Viesprijs voor De lange nasleep van een korte mededeling en in 2016 won ze de Taalunie-Toneelschrijfprijs met Ik speel geen Medea. Naast het schrijven van toneel maakt ze voorstellingen i.s.m. Nicole Beutler.

 

 

BESTEL UW KAARTEN

Informatie

Datum: 18 mei 2024
Tijd: 20:00 uur