Archief

Op deze archiefpagina plaatsen wij berichten over voorstellingen of andere informatie die je op je gemak nog eens kunt bekijken.

Op zondag 15 mei reikte de burgemeester een koninklijke onderscheiding, Lid in de Orde van Oranje Nassau, uit aan vrijwilliger Cor Stam tijdens een feestelijke bijeenkomst ter gelegenheid van het 30-jarig bestaan van Theater De Verbeelding.

Uit de rede van de Burgemeester:  Gedurende 15 jaar was Cor de programmeur, hij programmeerde prachtige voorstellingen. Veel beginnende groepen kregen een kans en groeiden uit tot zeer gewaardeerde spelers in theaterland. Ook bij het gezamenlijke overleg tussen kleine theaters in Noord-Holland speelde de hij een belangrijke en inspirerende rol. Na 15 jaar heeft hij de programmering overgedragen en sindsdien is hij een zeer actief bestuurslid. Hij stimuleert mensen om theater te maken, denkt mee hoe plannen verwezenlijkt kunnen worden. Sinds 1991 neemt hij deel aan het regulier overleg tussen culturele instellingen. Hij stond aan de basis van veel prachtige initiatieven, en is standvastig drager van alles wat al van de grond is gekomen. Hij is iemand met passie voor theater, waarmee hij iedereen in contact wil brengen. Zijn interesse en lange ervaring als programmeur heeft hem deskundig gemaakt, waarbij hij kwaliteit steeds als voorwaarde stelt. Hij is al heel lang van grote betekenis voor de Purmerendse en regionale samenleving als het gaat om culturele ontwikkeling.

Uitslag van de WIJKJURY Purmerend op donderdag 11 juni

Keuze van de Wijkjury Purmerend seizoen 2019 – 2020

 Door de Corona Crisis verliep dit theaterseizoen anders dan we ons hadden voorgesteld. Van de 12 voorstellingen die we wilden zien en beoordelen hebben we er uiteindelijk 7 gezien. De jury vond dat we toch tot een beoordeling wilden komen van deze ‘geziene’ voorstellingen.

Wat opviel was dat alle voorstellingen een dikke voldoende scoorden. Er kwamen echter 2 voorstellingen duidelijk als favoriet naar voren:

 

‘Another kind of blue’ , een dansvoorstelling door Flirt with reality /David Middendorp

 

‘Decemberdagen’ een productie van Rudolphi Producties / Bijlmer Parktheater.

‘Another kind of Blue’  verraste de meeste juryleden. Vooral de techniek, de mooie beelden en de dans werden gewaardeerd. ‘Ik had niet verwacht dans mooi te vinden’ was een uitspraak die gedeeld werd.  Als bezwaar werd genoemd dat  de vele technische vondsten de aandacht voor de dans wel wat in de weg zat.

Na (weinig) discussie viel de keus van de jury unaniem op DECEMBERDAGEN.

Juryrapport:

De Wijkjury Purmerend kiest DECEMBERDAGEN tot haar favoriete voorstelling uit het seizoen 2019 – 2020.

DECEMBERDAGEN is een productie van Rudolphi Producties en het Bijlmerparktheater. De voorstelling is gemaakt door Esther Duyker (tekst), Jette Derlagen (regie) en de actrices Helen Kamperveen, Manoushka Zeegelaar Breeveld en Noah Blindenburg.

Wat de jury er van vond:

Het was een mooi en spannend verhaal waarin je meegenomen werd en dat aanzette tot nadenken. Mooi taalgebruik. De voorstelling had meerdere lagen en was op vele momenten ontroerend . Waarbij ook de humor niet was vergeten. Taal , maar vooral ook de geschetste situaties kwamen de Surinaamse leden van de jury heel bekend voor. Voorstelling werkte goed toe naar een mooi plot. Een voorstelling die je zelfs meerdere keren zou willen zien en waar je met een blij gevoel uit komt. Een voorstelling die je aanraadt aan je omgeving.

Er was een mooie rolverdeling tussen de drie gedreven actrices. Er werd heel goed geacteerd en gezongen door drie sterke vrouwen.

Complimenten ook voor de decorontwerper. Er was een verrassend en uiterst functioneel toneelbeeld dat zeker bijdroeg aan de beleving van de voorstelling.

De Wijkjury Purmerend,

Els de Haan, Jorrit Steenbeek, Namira Salah, Irma Boedhoe, Zahra Mirzaei, Carmen Latour, Aldert Camstra, Laura de Laat, Marianne ter Wiel.

Ervaringen

De wijkjuryleden zijn o.a. geselecteerd op het feit dat ze weinig of geen theaterervaring hebben. Hoe is theater hen bevallen en smaakt het naar meer?

Alle juryleden zijn het er over eens dat de programmeurs een heel mooie keuze gemaakt hebben. Alle voorstellingen werden goed gewaardeerd en vooral ook de diversiteit,  waardoor een mooi beeld ontstond wat theater allemaal te bieden heeft.

Opmerkingen die gemaakt zijn:

  • Ik ben theater zeker meer gaan waarderen
  • Door de diversiteit die we aangeboden kregen heb ik nu een veel breder inzicht in wat theater biedt
  • Ik ben veel nieuwsgieriger geworden.
  • Dit heeft me er toe aangezet in de toekomst zeker meer naar het theater te gaan
  • Ik vond het heel leuke ervaringen
  • Ik ging vroeger wel eens naar theater, maar dat was dan vooral cabaret. Ik ben nu meer geneigd om ook naar andere vormen van theater te gaan.
  • Ik durfde eigenlijk nooit naar theater te gaan maar ik zal nu veel gemakkelijker een kaartje kopen
  • Het heeft me verrast hoe theater me pakt
  • Ik ben eigenlijk een beetje verslaafd geraakt aan theater. Ik ga nu liever naar theater dan naar de film en zal ook mijn vriendinnen meenemen en enthousiast maken.
  • Ik ben theater leuk en spannend gaan vinden en ga zeker meer. Ik heb gemerkt dat ik zelfs op mijn werk (concierge op een VO school) in ben geraakt voor theaterinitiatieven.

De Wijkjury in 2020 -2021

Omdat de het programma voor 2019 – 2020 maar half afgewerkt is hebben we huidige juryleden de kans gegeven om ook volgend jaar deel van de jury te zijn. 6  (mogelijk 7 ) hebben aangegeven dat wel te willen. Het is dan de bedoeling om de jury uit te breiden tot 12 leden. Dus 5 of 6 nieuwe leden erbij.

Maar Corona heeft alles onzeker gemaakt. Theaters hebben straks rekening te houden met de 1,5 meter regel. Dat betekent dat in de zaal van De Verbeelding nog maar 27 toeschouwers toegelaten kunnen worden. Ook in de zalen van de Purmaryn kunnen veel minder bezoekers toegelaten worden. 15 vrijkaarten per voorstelling zou dan een te grote  aanslag zijn op de mogelijkheden van de theaters. Er is een alternatief plan gemaakt met deeljury’s  maar daar moeten de theaters zich nog over uitspreken. Wij  (begeleiders en juryleden) hopen dat het gaat lukken.


Rondje Rabo met gewaardeerd resultaat

Bericht van onze penningmeester Hans

Woensdag 27 mei zo rond 16.45 uur zijn Christien en ik de auto ingestapt op weg naar de Drive-Through van de Rabobank. Wat was het geval? De Verbeelding heeft een aanvraag gedaan bij het speciale Rabobank Coöperatie Fonds voor clubs, verenigingen etc. in Purmerend en omstreken om de financiële dompers als gevolg van het Coronavirus enigszins te verlichten. De Verbeelding ontvangt € 1000,- als compensatie voor gemiste opbrengsten van voorstellingen. Ook in het nieuwe seizoen zal ons dat parten spelen. De cheque en een mooie bos bloemen werden die woensdagmiddag op een Coronaveilige manier aan ons overhandigd.

 

.

Vlog van Wethouder Tijmstra

Evelien Tijmstra over haar werkbezoek aan Theater De Verbeelding

``De wasserette draait door``

Foto’s van de afleveringen bekijken.

Klik hier 

De Wijkjury Purmerend is geïnstalleerd!

Op 15 september werd de Purmerendse Wijkjury geintroduceerd. Dit initiatief van Adelheid Roosen is al in een aantal steden nagevolgd. In Purmerend gaat de jury 12 voorstellingen bekijken: 6 in Theater De Verbeelding en 6 in Theater de Purmaryn. Aan het eind van het seizoen kiest de jury de mooiste voorstelling.

Een doelstelling van dit initiatief is om mensen voor wie het theater een vreemde wereld is, te laten zien wat voor mooie, fijne, emotionele ervaringen theater kan opleveren. Een paar citaten van de ‘proefjury’ die afgelopen seizoen al hebben meebeleefd:

Ik vond de voorstelling ‘JA’ van Nasrdin Dchar zo mooi dat ik tegen mijn zus zei dat ze daar heen moest. Die heeft toen kaarten voor de voorstelling in Baarn gekocht ( Els, lid van de proefjury)

Ik heb met bewondering zitten kijken naar dat decor, dat licht, die effecten. Heel bijzonder wat er allemaal kan (Jorrit, lid van de proefjury)

Als het te dicht bijkomt sla ik een boek dicht of zet de TV uit. In het theater kan dat niet en laat ik me toch meeslepen met wat er op het podium gebeurt (Irma, lid van de proefjury)

Bij de voorstelling van Ilay den Boer over de strijd van een zanger en vader bij een keuze tussen het vrije leven en de liefde voor zijn dochter moest ik steeds aan Herman Brood denken (Angela, lid van de proefjury)